De tropische tuinen van Nong Nooch heeft er een fantastisch fantasierijk museum bij

CHONBURI:- De provincie Chonburi herleeft nadat het land het Thailand Pass-systeem deze maand opnieuw heeft ingevoerd om buitenlandse toeristen te verwelkomen.  Pattaya, Bang Lamung, Koh Sichang, Si Racha en Sattahip zijn als nieuw alternatief aan het Sandbox-programma toegevoegd.

Al tientallen jaren is deze provincie een favoriete weekendbestemming voor lokale vakantiegangers zoals uw nieuwsbeer die wilt genieten van een korte trip terwijl ze adembenemende vergezichten over de Golf van Thailand in zich opnemen om onze reislust te stillen.

Op twee uur rijden van Bangkok is Sattahip gelegen, waar onlangs Thai Khon Mask Museum is geopend. Het museum is  de nieuwste toevoeging aan het groene 1700 rai grote Nong Nooch Tropical Garden ter ere van het uitzonderlijke vakmanschap en de rijke culturele erfenis van Thailand.

Khun Kampon Tansacha, starte in 2017 met de oprichting van dit geweldige museum en heeft meer dan 10 miljoen baht geïnvesteerd in samenwerking met de ervaren kunstenaar Prommin Sumana om een ​​verbazingwekkende collectie van 506 khon-maskers samen te stellen op basis van personages uit het Ramakien-epos.

Een gigantische 4 meter hoge sculptuur van Hanuman die Phra Ram’s paviljoen in zijn mond houdt, staat bij de ingang en roept een herinnering op uit de aflevering van de Slag om Maiyarap.  Binnen zijn de muren versierd met zandstenen die de verhalen vertellen van Sang Thong, Khun Chang Khun Phaen en Sano Noi Ruen Ngam.  Het museum herbergt 121 glazen vitrines die op een constante temperatuur van 28-29C worden gehouden.

“Ik kwam op het idee toen ik de taak kreeg om de tuin van het Bang Sai Royal Folk Arts and Crafts Centre in Ayutthaya te versieren en ik een verzameling mooie khon-maskers tegenkwam. Toen ik terugkeerde naar mijn geboorteplaats, was ik van plan een museum te bouwen dat een uitgebreide collectie khon-maskers kom her eten en kan dienen als leercentrum voor toekomstige generaties”, zo vertelde khun Kampon, directeur van Nong Nooch Tropical Garden.

“Dit is een ontwikkeling van ons eigen theater dat een verscheidenheid aan traditionele voorstellingen presenteert om de rijke culturele geschiedenis van Thailand te behouden. We hebben vier jaar gewerkt aan het maken van een verzameling van 506 khon-maskers en zijn nu bezig om een imposante verzameling poppen bijeen te brengen”.

De tentoonstelling is verdeeld in drie zones, waarvan de eerste is gewijd aan een exclusieve editie van 24 ingewikkelde khon-maskers die zijn gemaakt om conventionele maskermaakkunst te behouden.  Ajarn Prommin en zijn team hebben gipsen mallen gemaakt met behulp van papier-maché-technieken, moerbeipapier en zaagsel in combinatie met latexlijm.

De maskers zijn beschilderd met een grijze en rode primer voordat ze zijn bedekt met bladgoud en beschilderd met acrylkleuren om emoties weer te geven, waarvan sommige zijn verfraaid met Swarovski-kristallen om een ​​elegante uitstraling te geven.  De maskers van Kalaikot Rishi, Phra Ram en Phra Phirap zijn onder hen vertegenwoordigd.

De tweede zone toont een zeldzame serie van 108 rishi-geïnspireerde harsmaskers die volgens de legende moraliteit betekenen.  Je kunt Jivaka Komarabhacca vinden, die de persoonlijke arts van de Boeddha was, negen naga-hoofdige Anantanagarat, en Sattabongkot die een lotusachtige hoofdtooi draagt.

De derde zone heeft 374 khon-maskers die zijn geïnspireerd op personages uit het Ramakien-epos, zoals Tossakan met zijn gouden gezicht, Hanuman nadat hij is gewijd en Phra Phinai, de jongere broer van Ganesha.

Ook is er een zeldzame editie te zien van speciale karakters en Himmapan-dieren zoals het zwijn Varaha, de beer Chompu Mee, de buffel Thorapee en Thorapa, de gekko Soraphu en de krab, de avatar van Tossakan.  Een ander hoogtepunt is een masker van een witte Erawan-olifant met 16 koppen, het vervoermiddel van Indra.

Afgezien van khon-maskers, is er ook een tentoonstelling van poppen met scènes uit Phra Aphai Mani, waaronder Phra Apai Mani en de zeemeermin die aan Phi Sue Samut ontsnapt.  Het breidt zijn collectie nu uit naar andere volksverhalen zoals Pla Bu Thong, Nang Sib Song en Lilit Phra Lo.

“We ontwikkelen momenteel QR-codes en interactieve activiteiten zodat jonge bezoekers hun smartphones kunnen gebruiken om meer te weten te komen over Himmapan-dieren en Thaise literatuur,” zo vertelde khun Kampon.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Nong Nooch Tropical Garden
Content: Olleke Bolleke in Oost-THAILAND
Bron: The Bangkok Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!