BANGKOK:- Politie generaal Damrongsak Kittiprapas heeft aan het Ministerie van Justitie een brief geschreven, waarin hij vraagt om uitstel van de handhaving van de Anti-folterwet, waarin hij beweert dat zijn manschappen niet klaar zijn om de martelingen binnen het Thaise politieapparaat op te geven.
De wet werd in oktober vorig jaar uitgesteld, met de bepaling dat deze dit jaar op 22 februari in werking zou treden.
De brief van 6 januari was ondertekend door topagent Damrongsak, de hoofdcommandant van de Koninklijke Thaise politie. Volgens de Thaise krant Prachatai somt de commandant in de brief de moeilijkheden op die zijn officieren zullen ondervinden om binnen de wet te blijven (d.w.z. niemand te martelen).
De wet, zo zegt Damrongsak, vereist dat de politie audio- of video-opnamen maakt vanaf het moment van arrestatie tot aan de vrijlating. Hiervoor zijn er meer dan 170.000 extra geluidsrecorders cq. videoapparatuur en andere benodigdheden op de politiebureaus nodig, wat ongeveer 3,4 miljard baht kost, om nog maar te zwijgen van de cloudkosten. Deze begroting kan ten vroegste voor het boekjaar 2023 worden ingediend.
De brief onderstreepte dat uit een onderzoek naar marteling door de politie onder agenten in het hele land bleek dat ze nog steeds achterlopen in het omgaan met opnametechnologie en dat er tijd nodig is om ze op te leiden.
Ten slotte beweerde generaal Damrongsak dat de wet geen concrete richtlijnen bevat en dat die nog moeten worden vastgesteld door de Commissie voor de preventie en bestrijding van foltering en gedwongen verdwijning, een nog op te richten entiteit.
De wet biedt duidelijke juridische middelen om een einde te maken aan de straffeloosheid die autoriteiten hebben genoten bij het martelen van mensen om informatie of bekentenissen af te dwingen.
Het vereist dat de politie audio- of video-opnamen maakt tijdens haar operaties, vanaf de arrestatie. Het vereist ook een uitgebreid logboek van aanhoudingen, beschikbaar voor administratieve ambtenaren en openbare aanklagers in het gebied waar de aanhouding plaatsvindt.
Hoewel Thailand in 2007 het verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing ondertekende en in 2012 het verdrag voor de bescherming van alle personen tegen gedwongen verdwijning ondertekende, bleef de eerste poging om uitvoeringswetgeving goed te keuren uit tot in 2014.
We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.
Informatie en bron
Illustraties: Flickr.com
Vertaling: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: prachataienglish.com