De pick-up trucks hebben een grote impact op de auto-industrie en economie van Thailand

BANGKOK:- De pick-up trucks vormen een integraal onderdeel van het landschap in Thailand, met een lange geschiedenis en een grote impact op de economie en cultuur.  Deze veelzijdige en duurzame voertuigen domineren de auto-industrie in Thailand.  Zo waren de vorig jaar pick-ups goed voor 46% van alle verkochte voertuigen in Thailand.

In Thailand werden in 2022 zo’n 390.000 pick-ups verkocht. Twee modellen verkopen regelmatig beter dan de rest – de Isuzu D-Max en de Toyota Hilux (die in de VS verboden is) – en vorig jaar was daarop geen uitzondering.  Het is het hele jaar door voornamelijk een gevecht geweest tussen de twee, waarbij de D-Max elke maand de hoogste verkoopcijfers behaalde, behalve in oktober en december, toen de Hilux de weg overheerste.

Tegenwoordig zijn pick-ups trucks een integraal onderdeel van de Thaise cultuur, essentieel voor alles, van palmolieproductie tot picknicken op het strand.

De geschiedenis van pick-ups in Thailand begint in de jaren zestig, toen Toyota begon met de productie van pick-ups in Samut Prakan, net buiten Bangkok.  Ford en Isuzu volgde al snel en investeerden fors in onderzoek en ontwikkeling.  Het voertuig is zeer geschikt voor de erbarmelijke wegomstandigheden die in veel delen van het land voorkomen.

De Isuzu D-Max overtrof de verkoop voor het derde jaar op rij met een opmerkelijke 46% van de pick-upmarkt.  De Toyota Hilux kwam op de tweede plaats met 38% van de markt.

De andere merken waren qua verkoop niet opgewassen tegen de derde plaats, Ford Ranger, die het jaar afsloot met slechts 33.815 verkochte exemplaren (8,5%).  Dit werd gevolgd door de Mitsubishi Triton, Nissan Navara, MG Extender en Mazda BT-50.

De omschakeling van de elektrische pick-ups in Thailand vordert erg langzaam.  Toyota heeft inmiddels laten weten dat het idee dat iedereen gemakkelijk zijn voertuig op fossiele brandstof zou kunnen dumpen voor elektrisch voertuig, simpelweg niet zo haalbaar is als activisten en regeringen lijken te denken.

Olleke Bolleke in Thailand 

Eén gedachte over “De pick-up trucks hebben een grote impact op de auto-industrie en economie van Thailand”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!