De nieuwe drugswetgeving van Thailand biedt behandelingen aan voor drugsdelinquenten

BANGKOK:- Het Thaise kabinet heeft tijdens het wekelijks kabinetsberaad een nieuwe reeks drugswetten aangenomen die een aantal strafbare feiten degraderen om mensen die kleine overtredingen hebben begaan een tweede kans te geven.  Sommige drugsdelinquenten krijgen medicamenteuze behandeling aangeboden in plaats van strafrechtelijke vervolging.

De vicepremier van het land, khun Traisuree Traisaranakun maakte bekend dat het kabinet nieuwe wetgeving heeft aangenomen op grond van de Narcoticawet.  De wetten zullen zich richten op de beperkte hoeveelheid drugsbezit.

Khun Traisuree zei dat de nieuwe regel zal worden gebruikt om te beoordelen of een drugsdelinquent een kans op behandeling of een straf verdient.

Volgens het rapport is het quotum voor verdovende middelen in de verdovende categorieën 1, 2 en 5 en in de werkzame stof categorieën 1 en 2 in de wet vastgelegd.  Verdachten die in het bezit zijn van een beperkt aantal drugs worden geclassificeerd als lichte overtredingen en naar een behandelprogramma gestuurd in plaats van te worden vervolgd.

Het quotum van drugs in elke categorie wordt hieronder gegeven:
* Categorie 1: heroïne onder de 300 milligram, methamfetamine onder de 1,5 gram en amfetamine onder de 1,5 gram.
* Categorie 2: cocaïne onder de 600 milligram en opium onder de 15 gram.
* Categorie 5: Geneesmiddelen van categorie 5 konden niet in categorie 1 tot en met 4 vallen, zoals psilocybine-paddenstoelen of paddo’s.  

Iedereen die in het bezit is van categorie 5-drugs met een gewicht van minder dan 135 gram, begaat een licht vergrijp en wordt niet vervolgd maar krijgt een medicamenteuze behandeling.
* Categorie 1 actieve ingrediënten: cathinon onder 0,5 gram (als zuivere stof), psilocine onder 0,1 gram en psilocybine onder 0,1 gram.
* Categorie 2 actieve ingrediënten: ketamine minder dan 0,5 gram (als zuivere stof), nitrazepam minder dan 5 gram en flurazepam minder dan 0,3 gram

Volgens de oudere wetten van de afdeling Narcoticabestrijding varieerden de straffen voor drugs van één tot tien jaar gevangenisstraf en een boete van tussen de 20.000 en 200.000 baht, of een combinatie beide.

Verschillende Thaise inwoners van Thailand, zijn allesbehalve blij met deze vernieuwde wetgeving, zij menen dat deze wet drugsverslaafden en dealers bevoordelen.

FILE PHOTO: Bags of heroin are seen during the 40th Destruction of Confiscated Narcotics ceremony in Ayutthaya province, nearly 80 km (50 miles) north of Bangkok, September 17, 2011. REUTERS/Chaiwat Subprasom

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: thethaiger.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!