De Nederlandse huisartsenpost Be Well breidt uit naar Phuket en Chiang Mai

HUA HIN:- De Nederlandse huisartsenpost Be Well in Hua Hin breidt binnen enkele weken uit naar Phuket en Chiang Mai. Dat heeft (mede)oprichter en oud-Venlonaar Haiko Emanuel gisteren verklaard op een discussiebijeenkomst over de gezondheidszorg in Hua Hin. De vestigingen in Phuket en Chiang Mai zijn op basis van franchise. Op termijn denkt Emanuel de franchise uit te breiden naar Pattaya en Koh Samui, terwijl ook Cha am en Pranburi tot de mogelijkheden behoren.

De bijeenkomst, ter gelegenheid van het driejarig bestaan van Be Well en het bezoek van de Nederlandse medeoprichter en huisarts Daan Groenewegen werd bijgewoond door zestig Nederlanders, veelal op leeftijd.

Haiko heeft zowel in Chiang Mai als Phuket mensen bereid gevonden daar de eerstelijnsgezondheidszorg volgens Nederlands model op te zetten. In Chiang Mai gaat het om een gepensioneerde orthopedisch chirurg uit de VS en in Phuket om een bekende golfer. Zij gaan zich omringen met een team medici. De huisartsenpost in Chiang Mai gaat naar verwachting eind februari open.

De ‘huisbaas’ van Be Well verschafte de aanwezigen interessante cijfers over de drie jaar van het bestaan. Zo telde de huisartsenpost in de eerste maand 350 patiënten, terwijl dat aantal in topmaand mei afgelopen jaar maar liefst 2840 bedroeg. 

In 2020 bezochten 8000 gasten de post, tegen 26.000 het afgelopen jaar. Be Well telt inmiddels 2550 leden (waarvan 2275 actief), die gemiddeld 7 keer per jaar komen voor een visite. Bij de start had de post 4,3 fulltime medewerkers, terwijl hun aantal inmiddels is gegroeid naar twintig. Was het in het begin moeilijk om artsen te vinden die wilden/konden werken volgens Nederlandse inzichten, inmiddels staan zij in de rij om bij Be Well te komen werken.

Top 10 nationalities: members:
Thai 488
British 417
Swiss 309
Dutch 169
German 149
American 142
Australian 117
French 72
Canadian 56
Swedish 54

Emanuel merkte op dat de winstgevendheid van Be Well een heikel punt blijft. De opbrengst van visites is goed voor slechts een derde van de omzet, gezien de lage prijs voor een artsenbezoek. De post moet het dan ook hebben van het eigen laboratorium en de apotheek met 2000 medicijnen. In de toekomst wil Be Well meer (medische) diensten aanbieden om de winstgevendheid te vergroten.

Als eerste spreker nam Do van Drunen (voorzitter van de Nederlandse Vereniging Hua Hin en Cha am) de aanwezigen mee naar de tijd dat zijn huisarts hem in Den Haag bezocht in een Opel Admiraal met een sigaar in de mond. Gezien de verouderende bevolking in de regio wordt het volgens de NVTHC-voorzitter tijd voor een speciale arts die patiënten thuis kan bezoeken. “Thuiszorg voor ouderen heeft in Hua Hin en Cha am beslist toekomst. Be Well is DE partij om met een ‘ouderendokter’ oude tijden te laten herleven met preventieve zorg AAN huis, in een vertrouwde omgeving”, sprak Van Drunen.

Tot slot hield oprichter en huisarts (Driebergen) Daan Groenewegen een boeiend betoog over osteoporose (botontkalking) en botbreuken. In Nederland lijden ongeveer 800.000 mensen aan deze ziekte, die jaarlijks goed is voor 83.000 fracturen (onder meer 15.000 heup, 12.000 pols en 16.000 wervel). Volgens Groenewegen moeten ouderen (ook in Thailand) tegen elke prijs botbreuken voorkomen, want ze worden (zo blijkt uit onderzoek) nooit meer de oude.

De Nederlandse huisarts stelde dat zijn vak in eigen land steeds verder wordt uitgehold en dat van begeleiding van de patiënt in Nederland door de huisarts nauwelijks meer sprake is, terwijl dat de leuke kant van het vak is. Daarnaast glijdt de thuiszorg in Nederland steeds verder af en stevent het land af op een zorginfarct. Groenewegen: “U zit hier in Thailand medisch gezien een stuk beter dan in uw vaderland, mits u de financiële mogelijkheden hebt”.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Hans Bos
Content: Hans Bos

3 gedachten aan “De Nederlandse huisartsenpost Be Well breidt uit naar Phuket en Chiang Mai”

 1. Een helder en duidelijk geschreven verslag boordevol interessante informatie.
  Ik had nog nooit gehoord van deze site maar deze ziet er prima uit.
  Hoe gaan jullie je pr verzorgen om meer lezers te verkrijgen ?
  succes
  Do van Drunen

  1. Beste Do,
   Olleke Bolleke in Thailand is een non-profit site, met alleen Nederlandse informatie over Thailand, zijn cultuur en inwoners. In eerste instantie bedoeld voor de expats uit België en Nederland. Daar ik over het algemeen alleen de content verzorg, bestaat er géén tijd om aan PR te doen. Wie weet dat er iemand in de toekomst op staat, die tegen de nieuwsbeer zegt: hee, zal ik je helpen.
   Het bovenstaande stukje kwam uit de koker van Hans Bos, óók afkomstig uit Hua Hin en waardeer ten zeerste dat hij dit stukje heeft aangeleverd, ik ben er dan ook zeer blij mee.

   Mvg Olleke Bolleke in Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!