De LHBT gemeenschap in Thailand wil bloed doneren, het Thaise Rode Kruis wordt aangespoord om standpunt te heroverwegen

THAILAND:- Een LGBT+-activist heeft er bij het Thaise Rode Kruis op aangedrongen om de criteria voor bloeddonatie te wijzigen en mensen uit de LGBT+-gemeenschap toe te staan ​​te doneren, vooral wanneer er een tekort aan bloed is.

Khun Nikorn Chimkong, van de Bangkok Rainbow Organization en de voorzitter van de HIV Foundation Asia, vertelden tegen de reactie van de Bangkok Post dat de inspanningen van LGBT+-activisten die bij het Thaise Rode Kruis aandringen op de kwestie van bloeddonaties, protesten en petities omvatten.

Maar tot nu toe zijn alle pogingen zijn mislukt, zei hij.

Khun Nikorn zei dat het probleem is dat de kwestie een strijd is geworden tussen de rechten van de bloedontvangers en de LGBT-rechten.

Hij verteldedat het Thaise Rode Kruis de rechten van bloedontvangers in overweging nam, terwijl tegelijkertijd de LGBT, vooral homoseksuele mannen of mannen die seks hebben met mannen (MSM), gestigmatiseerd en gediscrimineerd worden.

“Op het bloeddonatieformulier moet elke bloeddonor 37 vragen beantwoorden”, aldus Khun  Nikorn.

“Vraag 15 vraagt: ‘Ben jij een man die vroeger seks had met een man?’  wat zowel homomannen als transvrouwen stigmatiseert, want als ze ‘ja’ aanvinken, mogen ze de rest van hun leven geen bloed meer doneren’, zo verklaarde hij.

Het Thaise Rode Kruis baseerde zich op beweringen van het Internationale Rode Kruis dat homoseksuele mannen of MSM een risico van 10% hebben om ziekten, met name SOA’s, via bloed over te dragen.

Maar Khun Nikorn zei dat deze redenering een grote fout heeft – hoewel de 10% het risico weerspiegelt in relatie tot de geschatte totale wereldbevolking, weerspiegelde het niet het risico lokaal in Thailand.

“Om het eerlijk te zijn, zou het beter zijn als het Thaise Rode Kruis LGBT toestaat om hun bloed te doneren en onderzoek te doen naar deze kwestie”, zei hij.

Khun Nikorn beweerde dat het verbod LHBT-mensen effectief stigmatiseerde als “promiscue”, “vies” of “zondig bloed” hebben, wat oneerlijk was.

 “Het Thaise Rode Kruis heeft de realiteit van de LGBT-gemeenschap over het hoofd gezien, vooral de diversiteit van homomannen”, en vertelde verder dat veel LHBT-mensen, de samenleving wilden helpen, aangezien bloed schaars is.

Het zou beter zijn voor het Thaise Rode Kruis om de veiligheid van bloeddonors en ontvangers te waarborgen zonder stigmatisering en tegelijkertijd rekening te houden met de rechten van de ontvangers, voegde hij eraan toe.

Volgens het Thaise Rode Kruis zijn de criteria om mannelijke homo’s uit te sluiten van bloeddonatie een universele praktijk. Het gaat niet om het hebben of niet hebben van het recht om bloed te doneren, zei het Thaise Rode Kruis.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel dat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Vertaling:  Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!