De Koninklijke Thaise luchtmacht is van plan om voor 18 miljard baht 8 F 35-jets te kopen

BANGKOK:- Onder verwijzing naar de verouderde vloot en de noodzaak om de nationale defensie van Thailand te versterken, probeert de Koninklijke Thaise luchtmacht 8 F-35 stealth-jets aan te schaffen.  De jets van Lockheed Martin in de VS worden beschouwd als de meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen ter wereld.  De prijs??..Ongeveer 21,78 miljard baht.

De luchtmacht vliegt momenteel met F-5 en F-16 jets uit de vorige eeuw, aangezien de vliegtuigen meer dan 30 jaar oud zijn.  Net als bij mensen veroorzaken vliegtuigen na een bepaalde leeftijd stijgende onderhoudskosten en kunnen ze bij het ouder worden een veiligheidsrisico vormen.

De Thaise luchtmacht stelt dat dit moment nu aangekomen is en zijn van plan om te kopen, aangezien de prijzen zijn gedaald sinds de F-35 werd uitgebracht en vliegtuigen kunnen worden opgehaald bij Lockheed Martin voor ongeveer $ 82 miljoen, een korting van 42% op de oorspronkelijke catalogusprijs van $ 142 miljoen.  Met elk 2,7 miljard baht zouden 8 vliegtuigen Thailand bijna 22 miljard baht kosten.

De opperbevelhebber van de Royal Thai Air Force gelooft dat de aankoop van jets kan worden teruggebracht tot slechts $ 70 miljoen per stuk.  Om de uitgaven te verantwoorden, wordt een commissie ingesteld die de aankoopplannen beoordeelt.  De financiering komt uit de begroting voor het begrotingsjaar 2023, dat in oktober vorig jaar begon.

De commandant is bovendien van mening dat het Thaise volk deze overname steunt, aangezien het F-35-jet geen wapen is, maar eerder een veiligheidsversterking.  Moderne oorlogsvoering vindt vaak plaats in de lucht en Thailand moet een inhaalslag maken.

De luchtmacht erkent dat Covid-19 een groot deel van het budget heeft opgeslokt, maar gelooft dat hun uitrolbetalingsplan de financiële last voldoende zal verlichten.

Samen met de helft van vloot van F-35-vliegtuigen is de Royal Thai Air Force op zoek naar loyale wingmen – drones die kunnen worden uitgerust met vuurkracht – om de straaljagers in gevechten te flankeren, en zegt dat de drones geld zullen besparen, mogelijk moet worden uitgegeven als de nieuwe tech-drones hetzelfde werk zouden kunnen doen.

Een voorstel zal naar premier Prayuth Chan-o-cha worden gestuurd zodra alle details van de gewenste aankoop van straaljagers zijn opgehelderd.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Eén gedachte over “De Koninklijke Thaise luchtmacht is van plan om voor 18 miljard baht 8 F 35-jets te kopen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!