BANGKOK:-De inwoners van Thailand, zowel buitenlandse expats als de Thais zelf hebben tot 17 mei de tijd om hun mening te geven over de voorgestelde exittaks. Het voorstel zou 1.000 baht heffen van elke Thaise en permanente buitenlandse inwoner van Thailand die per vliegtuig vertrekt en 500 baht van degenen die over land of zee vertrekken. De belasting zou worden geheven op de aankoop van tickets voor buitenlandse reizen. Wie niet betaalt, moet het dubbele betalen plus 1,5% rente per maand. Verdere sancties zouden ook maximaal zes maanden gevangenisstraf of een boete van maximaal 3.000 baht kunnen omvatten.
Andere landen die een vertrekbelasting heffen zijn Australië, China, Japan en Thailand’s buurlanden Maleisië, Cambodja, de Filippijnen en Vietnam. In deze landen is de vertrekbelasting meestal bij de reissom inbegrepen. De Thaise regering heeft het publiek snel gerustgesteld dat het voorstel, dat dateert uit een vier decennia oud regeringsdecreet, niet noodzakelijkerwijs zal worden uitgevoerd. De Thaise regering verzamelt nu via haar website adviezen over de voorgestelde belasting. Publiek en organisaties worden uitgenodigd om uiterlijk 17 mei hun mening te geven.
Wat houdt de vertrekbelasting eigelijk in?
Een vertrekbelasting is een belasting die wordt geheven op reizen naar het buitenland. Het doel is om buitensporige uitgaven van de lokale bevolking tijdens reizen naar het buitenland te beteugelen. Voorstanders van het voorstel zeggen dat het de betalingsbalans van Thailand zou helpen beschermen – het geld dat het land in en uit stroomt.
Volgens het plan dat aan het publiek werd voorgelegd, werd de vergoeding echter beperkt tot een realistischer niveau van 500-1.000 baht. Bepaalde groepen, waaronder monniken en moslims op bedevaart, moeten worden vrijgesteld van de vergoeding en de belasting moet binnen 180 dagen worden terugbetaald als reisplannen worden geannuleerd.
De Vereniging van Reisbureaus van Thailand (ATTA) heeft het voorstel veroordeeld en zei dat de vertrekbelasting de vrijheid van mensen om te reizen zou beperken en de betrekkingen van het land met andere landen in gevaar zou brengen. “Wie wil er zaken met ons doen? Terwijl we buitenlanders naar Thailand proberen te lokken, wil onze regering een belasting invoeren die Thais zal ontmoedigen om naar het buitenland te reizen’, zei ATTA-secretaris-generaal Adith Chairattananon.
Aparte “toeristenbelasting” vanaf juni
Naast de voorgestelde exitheffing heeft het kabinet ingestemd met een aparte toeristenbelasting die vanaf 1 juni wordt geheven op alle buitenlandse bezoekers. Degenen die met het vliegtuig arriveren, moeten 300 baht betalen, terwijl degenen die over land of over zee arriveren 150 baht moeten betalen. Soortgelijke toeristenbelastingen worden door meer dan 40 landen wereldwijd geheven.
Olleke Bolleke in Thailand