De stoelendans gaat vandaag beginnen, wie zijn de belangrijkste kandidaten voor de volgende premierschap van Thailand?

BANGKOK:- De politieke partijen van Thailand hebben kandidaten voor het premierschap voorgedragen in de aanloop naar de verkiezingen van 14 mei, die een langlopende strijd tussen de miljardairsfamilie Shinawatra en partijen gesteund door een conservatief pro-militair establishment zullen laten zien.

Hieronder staan de belangrijkste kandidaten voor de volgende premier, die in augustus moet worden gekozen door het nieuw gekozen lagerhuis en de senaat, een kamer die na de militaire staatsgreep van 2014 door het leger is benoemd.

PRAYUT CHAN-O-CHA
Als premier en juntahoofd heeft de voormalige legercommandant Thailand bijna negen jaar geleid sinds hij in 2014 de regering van Yingluck Shinawatra afzette.

Hij werd in 2019 tot premier gekozen om een meerpartijencoalitie te leiden en als hij opnieuw wordt gekozen, kan hij slechts een halve termijn dienen omdat hij dan de maximaal toegestane acht jaar heeft bereikt.

Prayuth, 69 jaar, is niet populair in opiniepeilingen en stond respectievelijk derde en vierde in enquêtes van vorige week. Hij maakt deel uit van de nieuwe, conservatieve United Thai Nation Party.

PAETONGTARN SHINAWATRA
Paetongtarn, 36, is respectievelijk de dochter en het nichtje van de verdreven, zelf verbannen voormalige premiers Thaksin Shinawatra en Yingluck Shinawatra. Zij voerde dit jaar de meeste peilingen aan, maar is in verschillende peilingen naar de tweede plaats gezakt.

Ze heeft vorige week een kort verlof genomen om haar tweede kind te krijgen.

Tijdens haar eerste verkiezingscampagne heeft ze campagne gevoerd in de stemrijke plattelandsbastions van haar belangrijkste oppositiepartij Pheu Thai, waarbij ze populistisch beleid heeft beloofd, zoals een grote verhoging van het minimumloon.

Paetongtarn, beter bekend onder haar bijnaam “Ung Ing”, heeft gewerkt als leidinggevende bij een vastgoedbedrijf en is de grootste aandeelhouder van een andere ontwikkelaar, SC Asset.

PITA LIMJAROENRAT
De 42-jarige is leider van de progressieve oppositiepartij Move Forward – de enige die aandringt op wijzigingen in de strenge koninklijke beledigingswet die overtreders bestraft met maximaal 15 jaar gevangenisstraf.

Als oud-student van Harvard en voormalig uitvoerend directeur van Grab, een app voor ritbezorging en voedselbezorging in Thailand, voert hij onder meer het beleid om kleine bedrijven te stimuleren, monopolies aan banden te leggen en de militaire dienstplicht af te schaffen.

De aanhangers van de partij zijn vooral jongere kiezers die massaal naar de bijeenkomsten komen en Pita een late stijging in de opiniepeilingen bezorgen.

ANUTIN CHARNVIRAKUL
Minister van Volksgezondheid Anutin hield toezicht op de COVID-19, de behandeling en de aanschaf van vaccins en kreeg kritiek omdat hij het “gewoon een griepje” noemde. Hij werd geprezen voor het weer op gang brengen van het toerisme door middel van een gevaccineerd reisprogramma.

Zijn Bhumjaithai-partij loste in 2019 een campagnebelofte in om medicinale cannabis te decriminaliseren en te promoten. Dat leidde echter tot een toename van recreatief gebruik, waardoor conservatieven van streek raakten en Anutin, 56, zich harder opstelde tegen andere drugs.

SRETTHA THAVASIN 
Srettha, 60, gaf onlangs zijn baan op als directeur van de luxe vastgoedontwikkelaar Sansiri Pcl en is een van de andere kandidaten voor het premierschap van Pheu Thai. Volgens analisten compenseert Srettha’s naam op het ticket de vermeende onervarenheid van Paetongtarn, hoewel hij zelf weinig ervaring heeft in de politiek.

Hij staat erom bekend dat hij zijn standpunten deelt op Twitter en is populair bij het bedrijfsleven. Voor kiezers die huiverig zijn voor de politieke dominantie van de familie Shinawatra zou hij een beter verteerbare figuur kunnen zijn.

PRAWIT WONGSUWAN
De 77-jarige Prawit, voormalig legerleider en huidig vicepremier, is kandidaat voor het premierschap van de Palang Pracharat-partij na het vertrek van bondgenoot Prayuth. Prawit is een overtuigd royalist uit dezelfde militaire kliek als Prayuth, en heeft in diens junta gediend.

Hij wordt gezien als een doorgewinterde politieke dealmaker en heeft zich gepositioneerd als een kandidaat die de kloof tussen conservatieven en democratische krachten kan overbruggen. Ondanks zijn lage waardering in de peilingen mag hij door zijn connecties en invloed niet worden uitgesloten als premier als er deals moeten worden gesloten om een regering te vormen.

Olleke Bolleke in Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!