De export van verse mango in Thailand stijgt met 15 procent in eerste twee maanden van 2022

BANGKOK:- De Thaise export van verse mango’s is in de eerste twee maanden van dit jaar met 11 miljoen dollar (363 miljoen baht) gestegen, een stijging van 15 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Maleisië importeerde maar liefst 46 procent van de mango’s, gevolgd door Zuid-Korea (34 procent), Japan (8 procent), Myanmar (4 procent) en Vietnam (2 procent).

Deze landen behoren tot de 18 partners van Thailand met wie het bilaterale vrijhandelsovereenkomsten (FTA’s) heeft – 10 lidstaten van de Asean, China en Hong Kong, Japan, Zuid-Korea, Australië, Nieuw-Zeeland, India, Chili en Peru.

Volgens de directeur van het Ministerie van Handelsonderhandelingen, Khun Auramon Supthaweethum vertegenwoordigen ze 98 procent van Thailands exportmarkten voor verse mango’s.

Ze zei dat Thaise mango’s populair zijn in die markten vanwege hun goede kwaliteit, zoete smaak en mooie uiterlijk.  Ook zijn Thaise verse mango’s het hele jaar door verkrijgbaar in meerdere variëteiten, voegde ze eraan toe.

 Vorig jaar exporteerde Thailand voor $ 93 miljoen (3,1 miljard baht) aan verse mango’s naar zijn FTA-partnerlanden, een stijging van 53 procent op jaarbasis, zei Auramon. Daarmee is Thailand ’s werelds zevende grootste exporteur van verse mango’s.

Onder de Thaise mangovariëteiten die populair zijn in die markten zijn Nam Dokmai, Maha Chanok, Khiew Savoye en Chok Anan.

Vijftien van die landen zien af ​​van invoerbelasting op Thaise verse mango’s, en slechts drie heffen de belasting nog steeds – 5 procent door Laos en Cambodja en 24 procent door Zuid-Korea, aldus de functionaris.

Ze zei dat de markt voor verwerkt fruit ook groeit voor producten als gedroogde en diepgevroren mango, evenals kant-en-klare mango plakkerige rijst.  Dergelijke producten zijn vrij van invoerbelasting in 16 FTA-markten.

“Thaise ondernemers moeten de formaten van hun producten voor export verbeteren en vergroten om meer waarde toe te voegen en de markt uit te breiden”, zo meent Khun Auramon.

Ze suggereerde dat de ontwikkeling van productkwaliteit zou moeten beginnen vanaf het plantproces tot aan de verpakking.  Er mogen geen chemicaliën en pesticiden worden gebruikt om hun producten biologisch en exporteerbaar te maken naar landen die hier streng op zijn.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!