De hoofdstad van Thailand, Bangkok viert het 240 jaar bestaan

BANGKOK:- Precies 240 jaar geleden, op 23 april 1782, huldigde koning Rama I de stadspilaar van zijn nieuwe hoofdstad in, van Thonburi op de oostelijke oever van de Chao Phraya-rivier naar Bangkok op de westelijke oever.

Hij noemde zijn nieuwe hoofdstad Krung Thep Maha Nakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.

De naam van 168 letters heeft het Guinness World Record gebroken als de langste naam voor een plaats.

Hoewel Krung Thep Maha Nakhon beter bekend staat als Bangkok, is de oorsprong van de wereldberoemde bijnaam nog steeds onduidelijk.

Etymologen geloven dat de naam van de stad is afgeleid van Bang, het Thaise woord voor “dorp” en Koh “eiland”, afkomstig van het waterige landschap van de stad.

Een andere theorie suggereert dat het misschien is ingekort van Bang Makok, een dorp dat rijk is aan makok of Elaeocarpus hygrofiele bomen die olijfachtige vruchten dragen.

Officieel stond Bang Makok bekend als Thonburi Si Mahasamut, volgens de Chronicles van Ayutthaya.

Bangkok was waarschijnlijk een informele naam, zij het een die algemeen werd aangenomen door buitenlandse bezoekers, die het bleven gebruiken om naar de stad te verwijzen, zelfs na de oprichting van de nieuwe hoofdstad.

De geschiedenis van Bangkok gaat in ieder geval terug tot het begin van de 15e eeuw toen het een dorp was onder de heerschappij van Ayutthaya.  Bangkok diende aanvankelijk als douanepost met forten aan beide zijden van de rivier en was de plaats van een belegering in 1688 waarbij de Fransen uit Siam werden verdreven.  Na de val van Ayutthaya aan de Birmezen in 1767, vestigde de pas gekroonde koning Taksin zijn hoofdstad in de stad, die de basis werd van het Thonburi-koninkrijk.

In 1782 volgde koning Phutthayotfa Chulalok (Rama I) Taksin op en verplaatste de hoofdstad naar het Rattanakosin-eiland op de westelijke oever, waarmee hij het Rattanakosin-koninkrijk stichtte.  De Stadspilaar werd opgericht op 21 april 1782, wat wordt beschouwd als de datum van de stichting van Bangkok als hoofdstad.

Om het jubileum van de stad te vieren, heeft het Ministerie van Cultuur het “240th Anniversary Bangkok Festival” georganiseerd op het eiland Rattanakosin in de wijk Phra Nakhon in Bangkok.  Morgen wordt het vijfdaagse festival afgesloten.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: The Nation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!