KHON KAEN:- Een in onbruik geraakte kalksteengroeve is door de natuur getransformeerd tot een zgn. “Blue Lagoon” en wordt gepromoot als een toeristische attractie in Khon Kaen in het noordoosten van Thailand.
Volgens de lokale bevolking sijpelde het water de verlaten oude steengroeve in tot het een prachtig stuwmeer werd dat toeristen aantrekt die een kijkje willen nemen naar het smaragdgroene water dat glinstert in de zon.
Het Thaise INN News beschrijft de Blue Lagoon als “een nieuwe toeristische attractie die u niet mag missen, met de charme van smaragdgroene wateren omringd door kalkstenen kliffen, met een oppervlakte van meer dan 100 rai”.
De lagune ligt in het subdistrict Na Fai van het district Phu Pha Man, op ongeveer anderhalf uur rijden van de stad Khon Kaen. Omdat er meer toeristen de lagune bezoeken, zijn er ook verfrissingen en voedselverkopers.
Een toerist, de 43-jarige khun Phatpicha Thitanakphan, zei dat ze online foto’s van de oude steengroeve had gezien. Ze ging vanuit Bangkok naar het district Phu Pha om vrienden te bezoeken en besloot de Blue Lagoon te bezoeken. Zij en haar vrienden hebben foto’s gemaakt van de steengroeve, die volgens hen in het echt nog mooier is. Ze moedigde toeristen aan om de steengroeve te zien.
De 57-jarige Niang Daiphukhao, een plaatselijke winkelier, zei dat steeds meer toeristen de plaats bezoeken. Ze drong er bij de relevante autoriteiten op aan om de Blue Lagoon goed te markeren, zodat toeristen hun weg kunnen vinden.
Het Thaise rapport vermeldt niet of er veiligheidsmaatregelen zijn genomen op het terrein of dat zwemmen is toegestaan. Een duik in de Blue Lagoon ziet er misschien leuk uit, maar kan gevaarlijk zijn. Een Britse website waarschuwt dat springen in een steengroeve een dodelijke vergissing kan zijn vanwege de rotsen, puin, giftige algen, sterke stromingen en koud, diep water die daar op de loer liggen.
De Grand Canyon in Chiang Mai is een omgebouwde steengroeve en een populaire zwemplek voor toeristen. De kloof heeft echter niet het beste veiligheidsrecord: de meeste incidenten en dodelijke slachtoffers in de kloof in de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden tijdens klifspringen en tokkelen. In 2017 stierf een 22-jarige werknemer, Haris Husen uit Nonthaburi, in het Grand Canyon Water Park nadat hij had geprobeerd de onderwaterbaan te repareren. Haris kon niet opstaan en verdronk. De exacte reden voor zijn verdrinking is niet bekend.
De Grand Canyon heeft verbeteringen aangebracht na kritiek vanwege zijn veiligheidsnormen. Nu zijn er constant strandwachten en moeten toeristen reddingsvesten in het water dragen.
Volgens het Thaise ministerie van Volksgezondheid is het aantal dodelijke verdrinkingsongelukken in Thailand minstens vijf keer zo hoog als in ‘ontwikkelde landen’. De Wereldgezondheidsorganisatie schatte dat Thailand in 2021 het op een na hoogste aantal verdrinkingen in Thailand had.
Olleke Bolleke in Noordoost-Thailand