Bedreigde oranje langur-aap in Thailand gered

PRACHUAP KHIRI KHAN:-  Een baby-sinaasappel langoer is in veilige handen van een natuurreservaat in Thailand nadat hij door zijn familie in de provincie Prachuap Khiri Khan in het zuiden van Thailand werd achtergelaten.

Het beestje, geschat op minder dan een maand oud, was verdwaald en werd alleen in een rubberplantage gevonden. Hij werd in de steek gelaten nadat zijn familie was weggejaagd.  Gelukkig zag een boer het dier en belde een nabijgelegen dierenopvangcentrum voor hulp.

Het veterinaire team van de Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT) verzorgde de babylangoer en onderging een medische controle in het dierenziekenhuis van de stichting.

Hij werd Plango genoemd naar de tropische oranje vrucht, die dezelfde kleur heeft als zijn felle vacht, en verkeerd in goede gezondheid.  Op zijn jonge leeftijd heeft hij echter nog steeds speciale medische zorg nodig.  Dit geldt ook voor het werk van WFFT’s veterinaire assistent, Git, die ’s nachts om de twee uur wakker wordt om Plango te voeren toen hij aankwam.

Plango zal naar verwachting volledig herstellen.  Helaas betekent zijn zeer jonge leeftijd dat hij de basisvaardigheden niet van zijn ouders heeft geleerd en daarom niet zou overleven als hij zou worden teruggestuurd naar het wild, waar hij aan zijn lot zou worden overgelaten.  Plango zal echter een veilig thuis voor altijd vinden bij WFFT, waar hij binnenkort zal worden geïntegreerd in een van de bestaande troepen van geredde langoeren.

Foto’s van Plango laten hun feloranje vacht zien, die met de jaren geleidelijk donkerder zal worden.  Natuurexperts hebben verschillende verklaringen waarom de vacht van een jonge Dusky langoer zo licht gekleurd is.  Sommigen suggereren dat de kleuring moeders helpt hun jongen gemakkelijker te vinden, terwijl anderen beweren dat het een vorm van camouflage is.  Een andere theorie suggereert dat kleuring helpt bij het identificeren van de welp binnen de groep, wat alloparenting aanmoedigt – een vorm van ouderlijke zorg waarbij verschillende leden van de groep voor de welp zorgen.

Zwarte langoeren komen in het wild voor in delen van Thailand, Maleisië en Myanmar en zijn geclassificeerd als kwetsbaar.  In gevangenschap zijn babylangoeren een van de vele slachtoffers van de illegale handel in wilde dieren in Thailand, omdat ze vanwege hun “schattige” uiterlijk als huisdier worden gehouden.  Langoeren zijn totaal ongeschikt als huisdier, omdat deze intelligente en sociale dieren een gevarieerd dieet, natuurlijke habitat en sociale interactie nodig hebben om te gedijen.

 WFFT is een van de grootste dierenopvangcentra in Zuidoost-Azië en zorgt voor meer dan 700 dieren.  Het reservaat redt en rehabiliteert wilde dieren in gevangenschap en biedt voor altijd huizen aan degenen die niet veilig in het wild kunnen worden teruggezet.  

Het reservaat herbergt momenteel meer dan 50 diersoorten, waaronder 23 olifanten, negen tijgers en meer dan 300 primaten.  De liefdadigheidsinstelling richt zich ook op het vergroten van het bewustzijn over natuurbehoud en uitbuiting van dieren door toeristen en lokale gemeenschappen voor te lichten over de dringende problemen waarmee dieren tegenwoordig worden geconfronteerd.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Centraal-Thailand 
Bron: Thais Nieuws

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!