Amerika geeft 30 van historische locaties geplunderde antiquiteiten aan Cambodja terug

NEW YORK:- Een overheidsinstelling in de Verenigde Staten heeft belooft om 30 geroofde antiquiteiten aan Cambodja teruggeven,waaronder bronzen en stenen beelden van boeddhisten en hindoes. Sommige van deze beelden zijn meer dan 1000 jaar geleden uitgehouwen.

De archeologische vindplaatsen van het Zuidoost-Aziatische land – waaronder Koh Ker, een hoofdstad van het oude Khmer-rijk – werden tussen de jaren zestig en negentig tijdens burgerconflicten wijdverbreid geplunderd.

De regering van Cambodja probeert sindsdien om gestolen antiquiteiten die op de internationale markt te koop worden aangeboden terug te krijgen.

Mr. Damian Williams, de hoogste federale aanklager in Manhattan, zei dat de antiquiteiten door Mr. Douglas Latchford, een handelaar in Bangkok aan westerse kopers werden verkocht. Mr. Douglas was voor géén kleintje vervaard  en maakt valse documenten om te verbergen dat de items geplunderd en gesmokkeld waren.

Williams zei dat de antiquiteiten, waaronder een 10e-eeuws zandstenen beeld van de hindoeïstische oorlogsgod Skanda die op een pauw rijdt, vrijwillig werden afgestaan ​​door Amerikaanse musea en particuliere verzamelaars nadat zijn kantoor civiele vorderingen had ingediend. 

“Deze beelden en artefacten… zijn van buitengewone culturele waarde voor het Cambodjaanse volk”, zo verklaarde Mr.  Williams tijdens een ceremonie in Manhattan om de terugkeer van de oudheden aan te kondigen

Amerikaanse officieren van justitie hebben Latchford, een dubbele nationaliteit van Thailand en de Verenigde Staten, in 2019 beschuldigd van draadfraude en smokkel over de vermeende plundering. Hij stierf één jaar later in Thailand.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Reuters 
Content: Olleke Bolleke in Thailand  
Bron: mixzhare.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!