Aanklachten ingediend tegen Thaise fabriek die door Tesco wordt gebruikt

MAE SOT:-  Na kritiek te verduren hebben gekregen op wat critici beschouwden als een halfslachtig onderzoek, heeft de Thaise politie nu strafrechtelijke aanklachten ingediend tegen een fabriek die door Tesco wordt gebruikt.  De VK Garment Factory, een kledingfabriek in Mae Sot die vroeger F&F-kleding produceerde, is nu aangeklaagd wegens de behandeling van arbeiders.

De beschuldigingen voor fraude beweren dat de fabriek de bankpassen van arbeiders illegaal gebruikte, immigratiedocumenten achterhield en arbeiders dwong overuren te maken.  Birmese arbeiders die F&F-jeans voor Tesco in Thailand produceerden, meldden dat ze 99 uur per week moesten werken voor een belachelijk laag loon onder erbarmelijke omstandigheden.

De fabriek zou dit verdoezelt hebben door valse bankrekeningen te openen waarop ze het wettelijke loon ‘betaalden’, hoewel de arbeiders in feite afzonderlijk met contant geld werden betaald.

De Thaise politie kreeg heftige kritiek vanwege hun onderzoek naar de vermeende dwangarbeidclaims van Tesco nadat ze hun onderzoek in slechts één dag hadden afgerond.  

De overheidsambtenaren en politie zou op 28 december j.l. 114 voormalige werknemers van de VKG-fabriek hebben ondervraagd om te screenen op mogelijke dwangarbeid.  Maar aangezien Birmese arbeiders zich bedreigd kunnen voelen als ze de waarheid vertellen in een interview, hebben velen het gevoel dat een onderzoek van een dag onvoldoende is.

Nadat The Guardian een artikel had geschreven waarin internationale aandacht werd gevestigd op het zwakke onderzoek, ging de politie terug en ondervroeg opnieuw 52 arbeiders, wat resulteerde in strafrechtelijke vervolging.

130 voormalige VKG-medewerkers hebben een rechtszaak aangespannen tegen Tesco in het VK, wat een mijlpaal zou kunnen zijn.  Zij stellen dat Tesco hierdoor nalatig en ongerechtvaardigd is verrijkt.  Één van de eisers is een zevenjarig meisje dat op het fabrieksterrein is verkracht terwijl haar moeder tot laat aan het werk was om F&F-kleding te produceren.

Hoewel Tesco geen rol speelde in de dagelijkse werking van de fabriek, maakten de arbeiders tussen 2017 en 2020 F&F-jeans voor de Thaise tak van Tesco’s bedrijf. Het bedrijf heeft verklaard dat het de banden met de leverancier zou hebben verbroken als het op de hoogte was geweest van eventuele problemen  van deze aard in die tijd.

In augustus 2020 werden 136 Birmese arbeiders ontslagen uit de fabriek nadat ze het minimumloon hadden geëist.  Ze zochten juridische hulp, maar de Thaise arbeidsrechtbank oordeelde alleen dat ze recht hadden op een ontslagvergoeding en opzegvergoeding.  Ze gingen in december in beroep en eisten compensatie voor onrechtmatig lage lonen, onbetaalde overuren en vakantielonen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Noord-Thailand
Bron: The Thaiger 

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!