PRACHINBURI:- Thailand kampt momenteel met een ernstige invasieve vis crisis, die wordt verergerd door menselijk handelen waardoor niet-inheemse vissen in de Thaise wateren vrij te laten zonder rekening te houden met de gevolgen voor het milieu.
Deze invasieve soorten veroorzaken grote schade aan de inheemse ecosystemen van Thailand en veroorzaken milieu-, economische en gezondheidsschade. Dit onderwerp wordt in diverse media veelvuldig onder de aandacht gebracht.
In een recente sociale media-sensatie plaatste een eigenaar van een visvijver uit de provincie Prachinburi een reeks foto’s waarin hij water uit de vijver afvoerde om de vis te vangen voor de verkoop, maar ontdekte dat deze overspoeld werd met zuigvissen, een invasieve soort die schadelijk is voor het Thaise ecosysteem. De video wekte op sociale mediaplatforms brede sympathie op voor de vijvereigenaar.
De eigenaar van een visvijver is compleet radeloos nadat hij twee dagen lang water uit de vijver heeft gepompt om vis te vangen die bedoeld voor de verkoop is, maar nu alleen maar zuigvissen in zijn net ziet.
De zuigvis is wetenschappelijk bekend als Hypostomus plecostomus, komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en komt voornamelijk voor in Brazilië. Het is verwant aan andere soorten zoals de Pleco, gebruikelijk in Thailand. De zuigvis heeft een uniek uiterlijk, met een grote kop, een naar beneden gerichte mond en dikke en robuuste lippen die worden gebruikt om zich aan oppervlakken te hechten en te grazen. Zijn lichaam heeft opvallende zwarte vlekken die lijken op die van een gekko.
Aanvankelijk geïmporteerd als siervissen, hielden de Thais zuigvissen om algen en voedselresten in aquaria te bestrijden. Naarmate ze echter meerdere kilo’s bereiken, laten eigenaren ze vaak los in rivieren en kanalen, waarbij ze de geschiktheid van deze vreemde soort voor de lokale omgeving negeren, wat leidt tot de classificatie ervan als een uitheemse soort die het inheemse ecosysteem verstoort.
De zuigvis is zeer veerkrachtig en kan overleven in verschillende wateromstandigheden, inclusief vervuilde wateren. Het is een alleseter, met een productief broedvermogen waardoor hij in vrijwel elke omgeving eieren kan leggen, wat leidt tot een snelle bevolkingsgroei. Zijn agressieve aard en voedingsgewoonten, die zich voeden met het slijm en de eieren van andere vissen, hebben bijgedragen aan de achteruitgang en het potentiële uitsterven van inheemse vissoorten.
Olleke Bolleke in Oost-Thailand