BANGKOK:- De maand mei nadert met rasse schreden en daarmee ook de traditionele vieringen rondom de Thaise koninklijke familie. Deze periode is van het grootste belang voor het Zuidoost-Aziatische land, omdat het zowel de kroningsdag van Zijne Majesteit Koning Maha Vajiralongkorn als de koninklijke ploegceremonie markeert.
Op zaterdag 4 mei 2024 zal het Thaise volk plechtig de kroning van Zijne Majesteit Koning Vajiralongkorn eren. Precies vijf jaar geleden, op 4 mei 2019, vond de schitterende kroningsceremonie plaats in het Grand Palace in Bangkok. De viering van deze gelegenheid duurde meerdere maanden en weerspiegelde de diepe band van het land met zijn koning. De ceremoniële naam van Zijne Majesteit, Somdet Phra Chao Yu Hua Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun, wordt daarom altijd met het grootste respect en eerbied genoemd.
De Kroningsdag is een feestdag in Thailand waarop het werk in openbare instellingen en autoriteiten (bijvoorbeeld immigratie) wordt neergelegd. Zelfs sommige particuliere bedrijven en banken sluiten ook op deze dag hun deuren om de feestelijke gelegenheid te vieren.
Een ander hoogtepunt in mei is de koninklijke ploegceremonie, die dit jaar plaatsvindt op vrijdag 10 mei. De rechtbankastroloog en hoge regeringsfunctionarissen stelden deze datum vast op het Sanam Luang-plein in Bangkok. De ceremonie markeert symbolisch het begin van het regenseizoen en geeft een voorproefje van de komende oogst.
Brahmaanse priesters spelen een belangrijke rol in deze eeuwenoude ceremonie. Er wordt een voor geploegd met een versierde ploeg, getrokken door buffels en ingezaaid met gezegende rijstkorrels. De dieren krijgen verschillende soorten voedsel en de priesters observeren zorgvuldig welke voorkeuren ze tonen en hoe de rijstkorrels in de voor vallen. Deze observaties dienen als basis voor profetieën over de komende oogst en geven boeren waardevol inzicht in het komende seizoen.
De koninklijke ploegceremonie is niet alleen een traditioneel ritueel, maar ook een uitdrukking van de diepe band tussen de koninklijke familie en het Thaise volk. Het toont de continuïteit en het belang van deze eeuwenoude gebruiken die het culturele erfgoed van het land vormgeven en behouden.
Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: OBITH