Olleke Bolleke in Thailand feliciteert Koning Vajiralongkorn met zijn 71 ste verjaardag 

PATTAYA:-Zijne Majesteit Maha Vajiralongkorn is inmiddels zeven jaar koning van Thailand. Hij kreeg de moeilijke taak om in de voetsporen van zijn vader Bhumibol te treden, die bijna als een god in de Natie werd aanbeden. Vandaag vrijdag 28 juli 2023 wordt de Koning 71 jaar.

De verjaardag van de koning is altijd een nationale  feestdag in Thailand. Dit jaar kunnen burgers zelfs uitkijken naar een lang weekend, aangezien de verjaardag op een vrijdag valt. De Staatsspoorwegen vieren de dag met speciale ritten met twee stoomlocomotieven uit de Tweede Wereldoorlog. Zij nemen geïnteresseerden mee op een historische route van Bangkok naar Ayutthaya, 80 kilometer verderop, de voormalige hoofdstad van het koninkrijk Siam. 

Maha Vajiralongkorn werd geboren als tweede oudste kind en enige zoon van koning Bhumibol Adulyadej en koningin Sirikit. Toen zijn vader in 2016 overleed, moest de toen 64-jarige in zijn onuitwisbare  voetsporen treden. Tijdens de zeven decennia van zijn Koningschap werd Koning Bhumibol als nuchter en gewetensvol beschouwd. Hij werd bijna als een god aanbeden door zijn onderdanen. Zijn dood veroorzaakte een ongekende golf van verdriet in het hele land.

Zijne Majesteit is inmiddels drie jaar getrouwd met koningin Suthida (45), voormalig stewardess en nu na verschillende promoties luitenant-generaal in het Nationale Thaise leger. In mei 2019 gaven de twee elkaar het “Ja woord”.

Toen Maha Vajiralongkorn Bodin Dradebaya Warangkun (wat zoiets betekent als: “De koning van de bliksem, afstammeling van almachtige goden”) officieel de 7,3 kilo wegende “Gouden Kroon van Overwinning” op het hoofd werd geplaatst, was hij al twee en een half jaar monarch. 

In het begin van de Chakri-dynastie in 1782, hebben slechts negen koningen de zware kroon gedragen. Zijne Majesteit is alomtegenwoordig in Thailand: levensgrote portretten prijken overal, niet alleen op overheidsinstanties, maar ook op schoolpleinen, in de trein, voor de enorme winkelcentra en hij kijkt zelfs neer vanuit veel hoge gebouwen. 

Strikt en meestal in gouden ornaat, maar ook in uniform met veel medailles, is hij soms alleen, vaak samen met koningin Suthida te zien. 

Het nationale volkslied wordt voor elke film,een compilatie vertoond van scènes uit zijn leven, maar vooral uit zijn kroning 

in de bioscoop vertoond.

In een promotiefilmpje staat met zijn gezin op een balkon te zwaaien, tienduizenden Thais juichen hem toe, terwijl plechtige koningslied uit de speakers schettert.

Vanuit mijn kleine redactiekamer wens ik de Koning een fantastische dag toe en dat hij nog lang en gezond mag leven.

Olleke Bolleke in Thailand

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!