ALKMAAR:- Als in de loop van de zeventiende eeuw steeds meer Nederlandse handelsschepen de wereldzeeën bezeilen, kiezen ook de twee Alkmaarse broers Hendrik en Dirk Indij(c)k het ruime sop. Dirk belandt in Bengalen als koopman voor de VOC. Wanneer hij in 1671 als gefortuneerd man terugkeert naar Nederland, overlijdt hij aan boord van het schip.
Over het leven van zijn broer Hendrik is meer bekend. Hij is rond 1615 geboren in Alkmaar en opgeleid tot notaris. Hendrik vertrekt in 1650 voor de VOC naar Siam, het huidige Thailand. De VOC had daar een handelspost bij de hoofdstad Ayutthaya, tachtig km ten noorden van de huidige hoofdstad Bangkok.
Indijk maakte kennis met Osoet (of Cao Sut), een ‘vrije vrouw’ uit het Burmese Pegu. Met enkele van Indijks voorgangers had ze al een relatie gehad, waarbij zij de VOC-kooplui belangrijke handelscontacten leverde in ruil voor een voorkeurspositie in de handel met de VOC.
Het bleef trouwens niet alleen beperkt tot zakelijke relaties, een zoon en enkele dochters waren het resultaat. Ook Hendrik Indijk valt voor haar (zakelijke) charmes, en samen krijgen ze twee kinderen, Adriana en Gerrit.
Zo bouwde Osoet aan een omvangrijk handelsnetwerk en legde ze belangrijke contacten bij het Siamese hof. Dankzij deze contacten slaagde de zelfbewuste en inmiddels rijke Osoet erin om de kinderen uit de verschillende relaties bij zich te houden, ondanks de pogingen van de vaders om ze op te eisen. Mede hierdoor geniet ze in Thailand nog steeds bekendheid als vrouw die voor zichzelf opkwam.
Indijk vertrok dan ook alleen, als hij Siam in 1655 verlaat voor een functie in Cambodja. Na enkele jaren wordt hij in 1658 benoemd als tweede man in Deshima, het kunstmatige eilandje in de haven van Nagasaki. Japan was een flinke promotie voor Indijk: een groeiende handelspost met mogelijkheden voor de koopman om zelf ook goed te verdienen.
In die periode overleed Osoet en Indijk slaagde er met heel wat moeite (en geld) eindelijk in om zijn kinderen uit Siam te halen. Gerrit en Adriana reisden uit Siam naar hun vader in Japan, waarna ze naar Batavia reisden, waar Indijk de twee kinderen voor een degelijke opvoeding naar Nederland stuurde. In Alkmaar werden ze waarschijnlijk opgevangen door zijn zus Trijntje.
Indijk reist daarna voor nog een jaar als opperhoofd terug naar Japan. Na afloop daarvan overlijdt hij in het voorjaar van 1664 te Batavia.
Paul Post
(regionaal archief alkmaar)