NEEROETEREN:- Zijn trein naar Zaventem liep zoveel vertraging op dat Guido Boutsen (74) zijn vlucht miste. Moet de NMBS zijn treinticket van 12 euro terugbetalen? En wat met het vliegticket van 1.112,68 euro?
Guido is een liefhebber van Thailand. “Het weer is er in deze tijd van het jaar fantastisch, de mensen zijn er vriendelijk en het eten van topkwaliteit. Daar moet je eens naartoe”, stelt de voormalige verkoper van grasmaaiers uit Neeroeteren. Op 26 januari zou hij het vliegtuig naar Bangkok nemen. Vier uur voor het vertrek van zijn vlucht, stond hij in Hasselt klaar om de trein te nemen naar Brussel. Een rit die normaal 1 uur en 17 minuten in beslag neemt.
Vijf uur later kwam Guido aan en zijn vliegtuig was vertrokken.
“Mijn vakantie is om zeep. En dat is alleen de schuld van de NMBS”, aldus Guido. “Het begon al in het station van Hasselt. Men stuurde me daar naar het verkeerde perron, waardoor ik mijn eerste trein miste. Twintig minuten later kon ik instappen in een trein naar Berchem. Daar stapte ik over op de trein naar Zaventem.”
“Maar onderweg stopte de trein. Er werd omgeroepen dat er veiligheidsproblemen waren. We stonden er een uur stil. Ik mocht niet uitstappen om een taxi te nemen. De trein is terug gebold, tegen 20 kilometer per uur.”
Guido kwam uiteindelijk tegen middernacht in Zaventem aan. Mijn vlucht met Qatar Airways was net weg. Ik heb de nacht op de grond doorgebracht in het luchthavengebouw. Er waren geen treinen meer terug. De volgende ochtend ben ik onverrichter zake teruggekeerd. Nu zou ik toch graag mijn geld van mijn vlucht terugkrijgen. De spoorwegmaatschappij is schromelijk in gebreke gebleven.”
Of Guido recht heeft op een tussenkomst omdat de trein niet op het verwachte uur aankwam? “Het gaat hier om gescheiden vervoerscontracten. Elke vervoerder is verantwoordelijk voor vertragingen of problemen op de eigen dienstverlening”, aldus de NMBS. “Dat betekent dat wij het treinticket volledig terugbetalen als de reiziger tijdig, binnen de dertig dagen, een compensatie vraagt.”
Bij Qatar Airways idem dito. “Helaas, uw lezer komt niet in aanmerking voor restitutie, aangezien de vertraging het gevolg is van een treinkaartje dat geen deel uitmaakt van het Qatar Airways-ticket en dus een afzonderlijk vervoerscontract is”, stelt de woordvoerder. “De oorzaak van de vertraging lijkt een technisch probleem te zijn, wat kan voorkomen bij het maken van een reis.”
Guido beraadt zich over juridische stappen. “Want men mag van een reiziger vragen dat hij uit voorzorg op tijd vertrekt. Maar je kan toch moeilijk een dag van tevoren vertrekken?”
Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Belgische media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Gunter Willekens
Bron: hbvl.be
Och nieuw vliegticket kopen en terug vertrekken,niet meer stil staan bij het verloren geld,er zal langer geld zijn dan mensen,en zeker zien dat alles op is tegen dat ge uwe Kees laat,zodat er zeker geen ander schoon weer mee kan spelen
Ik heb destijds hetzelfde meegemaakt toen ik een vlucht moest halen in Schiphol. Trein was afgeschaft. In allerheil een taxi genomen van Antwerpen centraal naar Schiphol, Toen 262 euro. Vlucht met Singapore airlines nipt gehaald. Trein ticket werd terug betaald maar taxi bleef voor mijn rekening 😡
Voor internationale vliegtuigreizen moet je 3 uur voor de vlucht in de luchthaven zijn. Dus als hij 4 uur voor het vertrek de trein ging nemen en de rit 1 u 17 min duurt was hij al niet op tijd. In het vervolg een trein vroeger nemen.
Ik woonde in NL en vloog in het verleden vaak met Thai Airways vanaf Zaventem.
Omdat ik weet dat het verkeer op de route naar Brussel vaak vast staat boekte ik altijd een hotel vlak bij de luchthaven voor 1 nacht en ging dan met de shuttlebus op mijn gemak naar het vliegveld