Wilde Zonnebeer nodigt zichzelf uit voor een drankje bij de lokale bevolking van Chaiyaphum in Noordoost-Thailand 

PHAKDI CHUMPHON:- De lokale bevolking van Chaiyaphum werd dinsdag getrakteerd op een zeldzaam gezicht toen een dorstige zonnebeer hun dorp binnen kuierde op zoek naar een drankje. De beer werd gespot in de gemeenschap Baan Huai Ruam Moo 2 in het district Phakdi Chumphon terwijl hij water zocht bij een opgedroogde vijver.

De lokale bevolking waarschuwde de medewerkers van het natuurreservaat en die van de Hook 31 reddingsdienst die zich naar de vijver haastten waar de beer het laatst was gezien.

Ondertussen plaatsten meer dan 30 lokale bewoners zich in een ring rond de omtrek van de vijver om te voorkomen dat de zonnebeer zou ontsnappen of mensen en/of vee zou verwonden.

Ambtenaren en de lokale bevolking wachtten vervolgens tot de beer moe werd, voordat ze een touwstrik gebruikten om hem naar een kooi te slepen.  De operatie om de beer, een volgroeid volwassen vrouwtje van maar liefst 80 kilo, te vangen, de hele vangoperatie duurde meer dan vijf uur.

 Men denkt dat de zonnebeer vanuit het Phang Hoei-gebergte naar beneden is afgedwaald op zoek naar iets te drinken.  Ambtenaren zeiden dat voedsel- en waterbronnen schaars kunnen zijn in de omliggende bergen tijdens het hete seizoen. Ze lieten hun dorstige gevangene vrij in de buurt van waterbronnen in het beboste Phang Hoei-gebergte.

Zonberen ontlenen hun naam aan de oranje of crèmekleurige vlek die hun borst siert.  ‘S Werelds kleinste berensoort, ze worden ongeveer 1,5 meter hoog en wegen gewoonlijk tot 65 kilo.  Zonberen zijn alleseters die mieren, bijen, kevers, honing en termieten eten, evenals zaden en fruit.  

Ze staan bekend als uitstekende klimmers en staan ​​op de lijst van kwetsbare soorten vanwege ontbossing en illegale jacht op voedsel en de handel in wilde dieren.  Het is bekend dat ze een zachtaardig karakter hebben en mensen niet zullen aanvallen tenzij ze in het nauw worden gedreven.

Olleke Bolleke in de Isaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!