BANGKOK: De franchisegever van Daruma Sushi Co is Thailand het land ontvlucht en heeft chaos achtergelaten nadat meer dan 500 mensen fraudeklachten hadden ingediend bij de politie en de consumentenbeschermingsinstantie tegen de populaire Japanse buffetrestaurantketen.
Luitenant-generaal Jirabhop Bhuridej, de commissaris van het Centraal Onderzoeksbureau (CIB), verklaarde dat uit een immigratiecontrole bleek dat de eigenaar van het bedrijf, wiens naam niet werd bekendgemaakt, vorige week donderdag om 23.00 uur naar Dubai was vertrokken. Hij was alleen op reis en zijn eindbestemming was onbekend.
De commissaris sprak naar aanleiding van gesprekken met een aantal slachtoffers – inkopers van e-vouchers, franchisenemers en leveranciers – bij de Afdeling Consumentenbescherming.
Hun advocaat, Khun Ratchahol Sirisakhon, zei dat het bedrijf meer dan 400 mensen financieel gedupeerd had voor een bedrag dat kan oplopen tot ongeveer 100 miljoen baht.
Een groot aantal slachtoffers heeft aangifte gedaan van fraude bij het Bureau voor de Consumentenbescherming (ONCB).
De verdwijning van de franchisegever kwam slechts één dag voordat alle 27 vestigingen van Daruma Sushi hun deuren sloten, daarbij verwijzend naar de noodzaak om de server te verbeteren.
Daruma Sushi had het publiek e-vouchers aangeboden voor een zalmbuffet voor een forse korting van 199 baht. Liefhebbers van zalm grepen het aanbod aan, sommigen kochten meer dan 2.000 e-vouchers en verkochten ze met winst door.
“Het aanbieden van een promotie met een korting van 499 baht tot 199 baht om de verkoop van de e-voucher, die normaal vijf tot tien per bestelling wordt verkocht, te stimuleren, was eigelijk vanaf het begin hoogst verdacht. Het lijkt vanaf het begin op oplichting’, zo meent de directeur, Khun Prateep Charoengulpa van het OCPB.
Het gebruik van e-vouchers in plaats van papieren vouchers kan er ook op gericht zijn het gemakkelijker te maken om bewijs van fraude te vernietigen dat later tegen de verdachte kan worden gebruikt, zei hij.
Een franchisenemer van Daruma Sushi die niet bij naam genoemd wilde worden, zei dat ze een vaste klant was van het sushi-buffetrestaurant voordat ze besloot te investeren in een Daruma Sushi-franchise die werd geopend in het Sai Mai-district van Bangkok.
Ze vertelde nadat ze gisteren samen met een andere franchisenemer bij de politie voor consumentenbescherming een klacht tegen Daruma Sushi Co. had ingediend.
Ze vertelde dat het bedrijf haar had verzekerd dat ze alleen maar de franchisevergoeding hoefde te betalen en moest wachten op haar aandeel in de winst van het restaurant, dat het beloofde maandelijks te betalen.
Toen ze ermee instemde om 2 miljoen baht in het programma te investeren, moest ze alle dagelijkse inkomsten van het filiaalrestaurant overdragen aan de franchisegever voordat de beloofde 10% van de maandelijkse winst aan haar zou worden teruggestort, zo vertelde zij.
Hoewel het restaurant geen winst maakte, ontving ze in de eerste twee maanden ongeveer 100.000 baht per maand van de franchisegever, zo vervolgde zij.
Vorige maand kondigde de franchise-eigenaar in een LINE-groepschat van zijn franchisenemers aan dat hij problemen had met het vinden van zalmvoorraden en daarna het contact met iedereen in de groep verloor.
Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Varuth Hirunyatheb
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post