De Blue Diamond affair tussen Saoedi Arabië en Thailand bijgelegd, maar de diamant is nog steeds foetsie!

SAOEDI ARABIË:- Het bezoek van premier generaal Prayut Chan-ocha aan Saoedi-Arabië  markeert de eerste besprekingen op hoog niveau tussen de twee koninkrijken in meer dan 30 jaar.

De bilaterale banden tussen de twee koninkrijken zijn opgeschort sinds het Blue Diamond-incident in 1989.

Voor degenen die het zich niet herinneren: in 1989 stal een Thaise migrerende werknemer, khun Kriangkrai Techamong, voor 20 miljoen dollar aan diamanten uit het paleis van de Saoedische prins Faisal bin Fahd en vluchtte naar Thailand 

Één van de gestolen sieraden was een blauwe diamant van 50 karaat die als een van de grootste in zijn soort ter wereld wordt beschouwd.

Khun Kriangkrai werd in 1990 gearresteerd, bekende de misdaad en zei dat hij besloot alle gestolen sieraden die hij nog had om te verkopen terug te geven.

Diplomatiek fiasco
Maar dat was niet de reden voor het diplomatieke geschil.  Het enige dat prins Faisal wilde, was dat de diamanten werden teruggegeven, er geen diplomatieke gevolgen zijn, zo verzekerden de Saoedi’s.

Wat diplomatieke spanningen veroorzaakte, was nadat de politie, onder leiding van luitenant-generaal Chalor Kerdthes en zijn team, Kriangkrai arresteerde en zei dat ze de diamanten werden teruggeven. In plaats daarvan werden nagemaakte sieraden teruggestuurd.  Het belangrijkste was bovendien dat de blauwe diamant geen deel uitmaakte van de teruggave.

De politie beschuldigde Santi Srithanakhan, maar Santi ontkent deze beschuldigingen.  Veel kranten wezen destijds met de vinger naar de politie.

Om het nog erger te maken, toen de Saoedi Arabië twee diplomaten naar Thailand stuurden om te helpen bij het onderzoek, werden ze vermoord door onbekende schutters.

Een andere Saoedische zakenman met kennis van het onderzoek werd in februari 1990 vermist.  Alle drie de gevallen werden nooit opgelost.

In 1994 hadden Chalor en zijn team de vrouw en zoon van Santi ontvoerd om Santi te dwingen zijn handlangers te onthullen.  Chalor doodde uiteindelijk de vrouw en zoon. Chalor werd in 2009 ter dood veroordeeld, maar kreeg koninklijk pardon waardoor zijn straf met vijftig jaar werd verminderd. 
 
Hij werd later vrijgelaten na 19 jaar in de gevangenis te hebben gezeten.

Hervatting van de relaties
Tot op de dag van vandaag weet niemand waar de diamanten zijn en wat er met de Saoedische diplomaten is gebeurd.

Het incident heeft relaties de afgelopen 30 jaar bezoedeld, iets wat Prayut Chan-ocha deze week hoopt recht te zetten. Maar de premier zal weinig kunnen doen, zelfs insiders binnen het leger en de politie weten niet wat er werkelijk aan de hand is in de Blue Diamond-zaak.

Geruchten over de blauwe diamant zich bevindt, soezen al tientallen jaren in elite- en high society-kringen rond.

Sommigen zeggen dat de diamant is versneden en dat de stukken ervan werden uitgedeeld aan de elite van de Thaise samenleving om de identiteit van de moordenaar te beschermen.  De waarheid is dat we het waarschijnlijk nooit zullen weten.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Enquirer

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!