De junta in Myanmar houdt essentiële hulpgoederen uit het buitenland tegen

YAGOON:- Volgens mensenrechtenactivisten is er momenteel een nationale humanitaire catastrofe in Myanmar gaande, doordat de militaire junta de hulpgoederen voor miljoenen mensen heeft geblokkeerd.

Volgens mensenrechtenactivisten blokkeert de militaire junta in Myanmar de dringend noodzakelijke hulpverlening aan miljoenen mensen in alle delen van het crisisland.  De generaals ontkenden burgers die leden onder de nasleep van de militaire staatsgreep begin februari “harteloos levensreddende hulp, blijkbaar als een vorm van straf”, zo beweerde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) gisteren.  Dit veroorzaakt een “nationale humanitaire catastrofe”.

De afgelopen maanden heeft het leger niet alleen nieuwe reisbeperkingen opgelegd aan humanitaire hulpverleners, maar ook toegangswegen en hulpkonvooien geblokkeerd, voorraden vernietigd, hulpverleners aangevallen en telecommunicatiediensten uitgeschakeld.  Het HRW riep de Verenigde Naties, de ASEAN-gemeenschap en regeringen in de regio op om druk uit te oefenen op de generaals, zodat hulp de behoeftigen kon bereiken.

Het voormalige Birma zakt sinds een omwenteling in een één poel van chaos en geweld.  Het leger had het de facto regeringshoofd Aung San Suu Kyi afgezet en regeert sindsdien met de ijzeren vuist.  Elk verzet wordt brutaal onderdrukt.

Volgens HRW zijn momenteel meer dan 284.000 mensen op de vlucht vanwege de crisis.  Ongeveer 22.000 van hen vluchtten naar India en Thailand.  In gebieden waar etnische minderheden zijn, worden de gevechten geïntensiveerd.  Er zijn ook oorlogsmisdaden bekend

Volgens schattingen van de VN zal het aantal mensen in Myanmar dat hulp nodig heeft toenemen van 1 miljoen voor de staatsgreep tot 14,4 miljoen volgend jaar, een derde van hen kinderen.  Ongeveer 25 miljoen mensen – bijna de helft van de totale bevolking – zouden dan onder de nationale armoedegrens kunnen leven.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Nau.ch
Content: Olleke Bolleke in Zuidoost Azië 
Bron: Nau.ch

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!