THAILAND:- In het gehele land zijn de ziekenhuizen door het stijgend aantal coronapatiënten zwaar onder druk komen te staan. Artsen behandelen zieken op parkings, en moeten mensen wegsturen door een tekort aan bedden. De publieke verontwaardiging over de chaotische aanpak van de regering groeit.
Thailand werd vorig jaar alom geprezen om de succesvolle manier waarop de verspreiding van het coronavirus snel in de kiem werd gesmoord. Maar nu zwelt de publieke woede aan over de huidige aanpak van de pandemie door de regering, inclusief de langzame en chaotische vaccinatiecampagne.
In april begon het coronavirus zich te verspreiden in uitgaansgelegenheden in Bangkok, waaronder clubs die populair waren onder rijke zakenmensen. Sindsdien raast het virus door in gevangenissen, fabrieken, bouwwerven en dichtbevolkte delen van de hoofdstad. En de regering greep te laat in.
In ongeveer vier maanden tijd is het totale aantal dodelijke slachtoffers in het land gestegen van minder dan 100 tot 4.146. Sommigen zijn in hun huizen overleden omdat er geen ziekenhuisbedden beschikbaar waren. Anderen zijn in de straten van Bangkok overleden, onder wie een persoon wiens lichaam vorige week uren op de stoep lag, wat tot grote publieke verontwaardiging leidde.
Dinsdag werd een recordaantal van 14.150 nieuwe bevestigde gevallen bekendgemaakt en 118 doden. En wellicht is dit een onderschatting. Het werkelijke aantal gevallen is moeilijk te beoordelen omdat veel patiënten, die geen toegang hebben tot tests, gewoon thuis zitten.
Een gezondheidswerker checkt de zuurstofwaarde in het bloed bij een kindje in de omgeving van Bangkok.
Op sociale media zijn lange rijen mensen te zien die aan testlocaties in Bangkok staan. In een drive-through-testcentrum in Nakhon Pathom, een stad in het centrum van Thailand, strekten rijen auto’s zich uit tot 1 km voorbij het ziekenhuis, volgens berichten van de krant Matichon.
De grote corona-uitbraak heeft de woede over de trage uitrol van vaccins in het land vergroot. Maandag hebben honderden academici en journalisten een gezamenlijke verklaring gegeven waarin wordt opgeroepen tot meer transparantie met betrekking tot vaccincontracten – inclusief wanneer doses aan het land zouden worden geleverd.
Ongeveer 5 procent van de Thaise bevolking is volledig gevaccineerd, terwijl 17 procent volgens Our World in Data één dosis heeft gekregen
Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: AFP
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Guardian