Zwerm bijen houdt vliegverkeer in Noordoost-Thailand op

KHON KAEN:- Een zwerm reuze honingbijen veroorzaakte deze week voor chaos op de luchthaven Khon Kaen in het noordoosten van Thailand toen twee vluchten vertraging opliepen en zes grondpersoneelsleden werden gestoken, die stuk voor stuk in het ziekenhuis moesten worden behandeld.

Toen Thai AirAsia-vlucht FD3260 van Bangkok Don Mueang Airport op de landingsbaan van Khon Kaen Airport landde, vloog een kolonie reuze honingbijen (Apis dorsata) in de turbinemotor aan de rechter buitenboordzijde van het vliegtuig. 

Gelukkig konden de passagiers het vliegtuig verlaten. Hun bagage kon echter niet worden uitgeladen omdat duizenden bijen rond de onderkant van het vliegtuig zoemden. 

De luchthavendirecteur Sommai Chainat van Khon Kaen droeg het personeel op om de bijen met water te besproeien en een luchthavenbrandweerwagen te gebruiken om lucht in de afvoerpijp te blazen om de zwerm uit het vliegtuig te verwijderen.

Deze tactiek werkte en de honingbijen vlogen uit en verdwenen, waardoor vlucht FD3261 terug naar Don Mueang 30 minuten later dan gepland kon vertrekken.

Maar toen Thai Smile Airways-vlucht WE044 vanaf Suvarnabhumi Airport landde op de landingsbaan van Khon Kaen Airport, keerde de zwerm terug. Terwijl het vliegtuig baai 2 binnen taxiede, verzamelde de helft van de bijen zich onder de passagiersbrug, terwijl de andere helft weer rond de rechteroprit van het vliegtuig zwermde. Wederom konden passagiers via de passagiersbrug uitstappen, maar hun bagage kon niet worden uitgeladen. 

Het grondpersoneel gebruikte dezelfde tactiek om de bijen te verdrijven, waardoor de terugvlucht van vlucht WE045 naar Suvarnabhumi Airport met 40 minuten werd vertraagd. Daarna kalmeerden de bijen en verstoorden gistermiddag geen vluchten meer.

Dit is de eerste keer dat een dergelijk voorval op Khon Kaen Airport plaatsvindt.  De reuze honingbij migreert seizoensgebonden, soms reizen ze wel 200 kilometer. Bijen hebben hun “rustpauzes” nodig, dus het is mogelijk dat de bijen op zoek waren naar een plek om te pauzeren. Of, als een gigantische honingbijenkorf wordt vernietigd of beschadigd tijdens een storm, wordt de kolonie gedwongen te evacueren. 

Deze honingbijen van Thailand zijn ongeveer 1 tot 1,5 centimeter lang en zelfs een enkele steek kan gevaarlijk zijn – of zelfs dodelijk als het slachtoffer allergisch is voor het bijengif. Cornell University-imker

Mr. Roger Morse imker bij de Cornell universiteit noemde de grote Thaise honingbij één van de gevaarlijkste stekende insecten ter wereld”.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Noordoost-Thailand
Bron: Thaise media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!