Zowel de Thaise als de Cambodjaanse introductie van het 10-jarig visum is mislukt

BANGKOK:- De verwachting dat rijke (of getalenteerde) buitenlanders zouden profiteren van een verblijfsvergunning voor 10 jaar is niet uitgekomen. Noch de Thaise, noch de Cambodjaanse autoriteiten hebben zinvolle gegevens vrijgegeven over voltooide aanvragen, en van beide regelingen is sinds de invoering vorig jaar weinig meer vernomen.

In Thailand wordt het programma voor langdurig ingezetenschap beheerd door de Board of Investment en biedt opties voor vermogende gepensioneerden, wereldreizigers en leidinggevenden. 

De meeste aanvragers vonden de bureaucratie buitengewoon ingewikkeld, met als belangrijkste voordeel belastingvoordelen via een digitale werkvergunning voor inkomen verdiend in Thailand. 

De Cambodjaanse variant wordt beheerd door de Khmer Home Charity Association en vereist een contante investering in een goedgekeurd vastgoedcomplex. Geen van beide programma’s belooft een tweede paspoort, hoewel het Cambodjaanse visum “vijf jaar later” wel wordt beloofd.

Meneer Keo Song, een reisagent in Phnom Penh en visumspecialist die nauw samenwerkt met de Cambodjaanse immigratiedienst, zei dat hij bijna niets had gehoord over het gouden visum. “Het is voor buitenlanders gemakkelijk om een ​​scala aan jaarlijkse visa en verlengingen (pensioen, werk, studie en gezin) te krijgen voor ongeveer $ 300, dus er is geen markt voor het idee van 10 jaar.” Hij voegde eraan toe dat iedereen het Cambodjaanse staatsburgerschap kan aanvragen door ongeveer $ 300.000 te investeren, een proces dat drie maanden duurt.

Ook in Thailand is er geen tekort aan jaarlijks verlengbare visa. In feite werd in 2017 een 10-jarige O/X-optie geïntroduceerd (tevergeefs). De belangrijkste concurrent is echter het Elite-visum, dat meerdere verblijven van vijf jaar mogelijk maakt voor 600.000 baht (minder dan $ 20.000) met verschillende andere opties tot 20 jaar. Hoewel het Elite-visum geen belastingvoordelen biedt en geen digitale werkvergunning bevat, is het de afgelopen jaren veruit het best verkochte visum voor lang verblijf geweest.

Golden Investments, gespecialiseerd in ingezetenschap en burgerschap door middel van investeringen, zegt: “De meest succesvolle programma’s, bijvoorbeeld in sommige Caribische landen, bieden duidelijke voordelen — in het bijzonder een tweede paspoort —  in ruil voor een geldbedrag.” Maar noch de Thaise, noch de Cambodjaanse 10-jarige visa trekken specifieke markten aan, en beide zijn onduidelijk aan de randen.” 

De woordvoerder suggereerde dat Thailand het recht op een digitale werkvergunning voor zzp’ers zonder Thaise partner zou moeten uitbreiden, terwijl Cambodja zijn halve belofte van een tweede paspoort zou moeten verduidelijken en de investeringsmogelijkheden zou moeten uitbreiden.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: PattayaMail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!