Zijn motoren en motorfietsen het zelfde of toch anders?

THAILAND:- Motoren, motorfietsen…..wat is het verschil?  Hoewel sommigen zeggen dat er een verschil is, kan dit gesprek leiden tot verwarring en gemengde resultaten, afhankelijk van met welke “experts” u praat.  Aangezien velen medelanders van Olleke Bolleke in Thailand dergelijke voertuigen hier in Thailand in hun dagelijks leven gebruiken, komt het onderwerp op de een of andere manier redelijk vaak naar voren.  Maar dat onderwerp wordt meestal besproken tussen expats, die hun verleden en kennis vanuit hun thuisland met zich meebrengen bij aankomst in het Koninkrijk.

Same same or different?
Hoewel de twee termen behoorlijk op elkaar lijken, beweren velen dat ze inderdaad verschillend zijn.  Sommigen zeggen dat het verschil zit in de grootte en het vermogen.  Maar anderen zeggen dat de termen identiek zijn in betekenis.  Afhankelijk van waar je vandaan komt, kunnen de termen ‘motor’ en ‘motorfiets’ door elkaar worden gebruikt.  En als ze niet als hetzelfde worden beschouwd, denken expats vaak dat het gebruik van dergelijke woorden om hetzelfde te beschrijven absoluut mentaal is.

Véél voorkomende mythen
Een van de meest voorkomende mythes is dat een motor groter en krachtiger is dan een motorfiets.  Er is echter geen wetgeving bekend die een dergelijke claim ondersteunt.  Hoewel dit verschil in fietsen waar zou kunnen zijn, is het nooit echt bewezen, daarom kan het het beste als een mythe worden beschouwd.

Een geschiedenis van de betekenissen van de woorden
Hoewel de twee termen onderling uitwisselbaar zijn bij het beschrijven van hetzelfde type voertuig, beweren velen nog steeds dat er een verschil is.  Maar als je kijkt naar de woorden die samensmolten bij het maken van de terminologie, is het in wezen dezelfde betekenis.  Omdat motorfiets technisch de combinatie van een ‘motor’ en ‘fiets’ betekent, combineert een motorfiets de termen ‘motor’ en ‘fiets’.

Het draait allemaal om de context
Velen vragen zich af waarom ‘motorfiets’ in bepaalde situaties wordt gebruikt en ‘motor’ in andere.  Omdat men denkt dat het woord ‘motorfiets’ formeler is, is het bekend dat het meer in formele contexten wordt gebruikt.  Hoewel het gebruik van het woord ‘motor’ als minder formeel wordt beschouwd, gebruiken velen het in minder formele contexten.  

Nog in de war?  
De beste manier om dit uit te leggen is door verkorte woordvormen te gebruiken die hetzelfde aangeven als de langere woordvorm.  Veel mensen zeggen bijvoorbeeld ‘motor’ in plaats van ‘motorfiets’.  In wezen gebruiken velen motor als een soort bijnaam voor motorfiets.  Juridisch gezien is het u misschien opgevallen dat het woord ‘motorfiets’ wordt gebruikt in plaats van ‘motor’.

Wereldwijde verschillen in gebruik
Het VK en Australië verwijzen naar het voertuig als een motorfiets, hoewel u de andere term misschien ook hoort.  Noord- en Zuid-Amerikanen zeggen vaak ‘motor’ en bijna niemand gebruikt ‘motorfiets’.  Net als bij andere verschillen tussen Brits en Amerikaans Engels, klinken verschillende synoniemen vaak als een totaal andere taal.

Conclusie
De argumenten dat een motorfiets meer vermogen heeft en groter is, gaan niet echt op tegen de meeste gepubliceerde definities van de 2 woorden.  Omdat ze door elkaar worden gebruikt en in feite hetzelfde betekenen, komt het allemaal neer op waar je vandaan komt en hoe formeel je spreekt.  

Maar als u indruk op iemand wilt maken, is het gebruik van het woord ‘motorfiets’ wellicht de juiste keuze, aangezien veel merken motorfietsen behoorlijk sneller kunnen gaan dan motorfietsen.  En als deze laatste uitspraak je opwindt, onthoud dan dat het woord ‘synoniem’ in de Nederlandse taal niet voor niets bestaat.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u vertaald heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Thaiger 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!