Zes Thaise mannen op een trawler in Oost-Thailand gearresteerd voor de smokkel van 900 kilo crystal methamfetamine 

KOH SAMET:- De Thaise marine heeft gisteren een vissersboot ten zuiden van Koh Samet in de Golf van Thailand geënterd en heeft zes drugssmokkelaars gearresteerd alsook ruim 900 kilo crystal methamfetamine in beslag genomen, welke vermoedelijk bestemd waren voor Australië. 

De inbeslagname was het hoogtepunt van een vier maanden durend onderzoek dat begon met een inlichtingenrapport van de nationale veiligheidsraad, afgekort het NSC, aldus Wichai Chaimongkhon, zijnde de secretaris-generaal van de Narcotics Control Board (NCB). 

Het NSC had vernomen dat transnationale drugshandelaren middelgrote trawlers gebruikten om zendingen methamfetamine en heroïne, met een gewicht van ongeveer een ton, op een grote lijnboot in het midden van de Golf overgeladen zou worden. De leveringen vonden plaats in internationale wateren, buiten het bereik van de Thaise wetshandhaving.

De NCB had er een speciale taskforce opgezet, elke in samenwerking met het Naval Special Warfare Command of SEALS, die vier maanden lang de activiteiten van de vermoedelijke mensenhandelaars heeft gevolgd, zo maakte khun Wichai bekend.

Afgelopen dinsdag zagen teamleden tijdens een patrouille in Rayong de bemanning van een trawler lege roestvrijstalen vaten, brandstof en voedsel aan het inladen was. Die avond om 8.45 uur stopte een witte pick-up en de bemanning laadde een aantal zware kunstmestzakken op de trawler voordat deze vanaf de kust vertrok. Het team begon de boot te volgen en onderschepte hem ten zuiden van Koh Samet in de provincie Rayong, ongeveer 20 zeemijl uit de kust.

De nationale politie doorzocht later zeven locaties – vijf in Rayong en twee in Bangkok. Tijdens de huiszoeking namen ze een vissersboot, zes auto’s, twee motorfietsen, bankboekjes, geldautomaten en andere bezittingen in beslag met een gezamenlijke waarde van ten minste 5,2 miljoen baht. 

De agenten doorzochten ook een gehuurd huis in Rayong dat werd gebruikt als opslagplaats voor drugs. Daar werden veel lege kunstmestzakken gevonden. Tijdens het verhoor gaven de verdachten toe de drugs vanuit Bangkok naar de vissersboot in Rayong te hebben gesmokkeld. In het schip werd ook een zakje ketamine gevonden voor persoonlijk gebruik van de bemanning.

Één van de verdachten die de booteigenaar was, zei dat de in beslag genomen drugs op het punt stonden op een grote lijnboot met bestemming Australië te worden geladen.

Khun Wichai verklaarde vandaag dat de NCB het onderzoek zou uitbreiden om beslag te leggen op de activa van alle betrokkenen bij de smokkelpoging.

Olleke Bolleke in Oost-Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!