Yingluck Shinawatra hoeft na het rijstsubsidie debacle géén vergoeding te betalen

~DAT MUISJE KRIJGT EEN STAARTJE~
(Dat zal nog een vervelende nasleep krijgen)

BANGKOK:- De Centrale Administratieve Rechtbank heeft vrijdag het bevel van het ministerie van Financiën vernietigd dat ex-premier Yingluck Shinawatra, die naar het buitenland was gevlucht, 35,7 miljard baht moest betalen als compensatie voor het verlies van haar regering subsidieprogramma voor rijst.  

De rechtbank oordeelde dat bevel nr. 1351/2559, uitgevaardigd in oktober 2016, onwettig was vanwege de corruptie in het proces – de verificatie van de kwalificaties van boeren, het illegale gebruik van buitenlandse rijst in het programma, de slechte opslag van verpande goederen. 

Dit omdat de verkoop van rijst en namaakrijst van de overheid tot de overheid (G2G) op operationeel niveau gebeurde .  Yingluck kende alleen intentieverklaringen voor de verkoop van verpande rijst door G2G en er waren pogingen ondernomen om de omkoping in het programma te onderzoeken. Zij heeft de corruptie niet opzettelijk toegestaan, zo meent de thaise rechtbank.  

Het ministerie van Financiën gaf ook toe dat er geen duidelijk bewijs was dat Yingluck rechtstreeks schuldig was aan de schade die door de regeling was veroorzaakt.  Het vonnis kwam naar aanleiding van het verzoek van Yingluck tegen het bevel tot schadevergoeding.  Het bedrag van 35,7 miljard baht werd gezien als 20 procent van de totale schade als gevolg van het rijstbeslagprogramma.  

De voormalige premier vluchtte in augustus 2017 uit Thailand om straf te ontlopen voor het mislukte reisprogramma van haar regering.  Kort daarna veroordeelde de strafrechtelijke afdeling van het Hooggerechtshof haar tot vijf jaar gevangenisstraf wegens verzuim.  

Vice-premier Wisanu Krea-ngam zei vrijdag dat de regering het recht heeft om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank. 

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: The Nation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!