Wist u dat de  visspecialiteit “Koi Pla” uit Noordoost-Thailand 20.000 sterfgevallen per jaar eist?

KHON KAEN:- In de schilderachtige straatjes en lokale markten in Khon Kaen, een provincie in het noordoosten van Thailand, is één gerecht bijzonder populair, waar zowel de lokale bevolking als de dappere toeristen van heerlijk van genieten, het bekende Isaanse gerecht  “Koi Pla”.

Maar achter de smakelijke smaak van dit visgerecht schuilt een grimmige statistiek. Dit gerecht veroorzaakt jaarlijks ongeveer 20.000 sterfgevallen, zo hebben wetenschappers van de Universiteit van Khon Kaen ontdekt.

“Koi Pla” wordt vaak omschreven als een Thaise versie van de beroemde Peruaanse ceviche. Het is verse, rauwe vis die in kleine stukjes wordt gesneden en verrijkt met aromatische ingrediënten zoals lente-uitjes, citroensap en exotische kruiden.

Op het eerste gezicht lijkt dit gerecht gewoon het zoveelste smakelijke culinaire hoogtepunt uit de Thaise keuken, maar de echte reden voor de alarmerende sterftecijfers is een onopvallende parasiet genaamd Opisthorchis viverrini.

Deze parasiet, ook bekend als de Zuidoost-Aziatische leverbot, heeft een bijzonder verraderlijke levenscyclus.

Het leeft als een worm in vissen en wanneer het wordt geconsumeerd, reist het van de maag via de darmen naar het galkanaal bij mensen. Daar nestelt het zich in het slijmvlies, groeit en begint eieren te produceren. Wanneer deze eieren worden uitgescheiden in de menselijke ontlasting, begint de cyclus opnieuw.

Zoals de Duitse medisch journalist Christoph Specht opmerkt, kan een voortdurende besmetting met deze parasiet, in combinatie met andere factoren, uiteindelijk leiden tot leverkanker.

Het lastige is dat het wel 40 jaar kan duren voordat kanker uitbreekt na het eten van geïnfecteerde vis. De eerste symptomen van het zogenaamde cholangiocarcinoom zijn niet-specifiek en moeilijk te identificeren.

Veel mensen interpreteren tekenen zoals een opgeblazen gevoel of buikpijn niet als waarschuwingssignalen van een parasitaire besmetting. Daarom wordt de diagnose vaak pas gesteld als het voor de patiënt al te laat is.

“Koi Pla in het Thais geschreven als ก้อยปลา is ondanks de ernstige gezondheidsrisico’s het favoriete gerecht van veel inwoners van Thailand, die zich maar al te graag vasthouden  aan hun geliefde delicatesse. Voor hen is Koi Pla niet alleen een maaltijd, maar ook een stukje cultuur en traditie.

Alleen bij gekookte of gebakken visgerechten weet je zeker dat alle parasieten gedood zijn en de maaltijd veilig is.

Dus als u volgende keer door de straten van Khon Kaen slentert en de verleidelijke geur van “Koi Pla” uw neus prikkelt, denk dan aan het onzichtbare gevaar dat op de loer ligt in deze delicatesse.

Ik heb één welgemeende tip voor U, behoud respect voor de lokale cultuur, maar breng uw gezondheid niet onnodig in gevaar 🙏

Olleke Bolleke in Noordoost-Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!