Hoogopgeleide professor aan de Universiteit van Chiang Mai moet rondkomen van slechts 118 baht per maand

CHIANG MAI:- Een professor aan de Universiteit van Chiang Mai maakte bekend dat hij al een jaar lang worstelt met een maandloon van slechts 118 baht, een situatie die het leven voor hem tot een survival tocht maakt.

Hij moest een oude motorfiets gebruiken om naar zijn werk te gaan, en er waren momenten dat hij halverwege zonder benzine kwam te zitten. De kwestie van het opsplitsen van de salarissen van ambtenaren in twee betalingen per maand is momenteel een onderwerp van wijdverbreid debat in de samenleving, waarbij de meningen verdeeld zijn.

Khun Tatsanai Sethaseree, universitair docent aan de afdeling Mediakunst en Design, Faculteit voor Schone Kunsten van de Universiteit van Chiang Mai, deelde één aspect van het leven van een ambtenaar. Hij verklaarde dat toen hij bijna twintig jaar geleden voor het eerst werd aangesteld als reguliere leraar, hij een salaris ontving van ongeveer 17.500 baht.

Zijn ouders gebruikten hun pensioengeld om een ​​stuk grond te kopen en betaalden een deel van de bouwkosten van het huis. Khun Tatsanai leende de rest van de universiteitsuitkering om het huis af te bouwen zonder zijn ouders te vertellen. Elke maand werd 70% van zijn salaris automatisch afgetrokken om de sociale schuld terug te betalen, waardoor er slechts een paar duizend baht overbleef om zijn uitgaven te dekken.

Uiteindelijk ontstond er een geschil met de universiteit over een vervolgopleiding, waarbij een studiebeurs werd ontvangen en die bij de bestuursrechter moest worden beslecht. Het duurde ruim vijf jaar voordat de zaak werd afgerond. Voordat de zaak bij de administratieve rechtbank eindigde, had de universiteit de resterende paar duizend baht al afgetrokken van Tatsanai’s salaris wegens overschrijding van de toegestane duur van het studieverlof. Terwijl zijn verlofaanvraag nog steeds niet werd goedgekeurd en hij regelmatig les gaf.

De universiteit heeft het verlof uiteindelijk met terugwerkende kracht goedgekeurd en het ingehouden salaris over een jaar teruggegeven. Het bedrag dat elke maand op zijn rekening bleef staan, na aftrek van de bijstandsschuld en het deel dat door de universiteit werd afgetrokken, bedroeg slechts 118 baht. Tatsanai had dus een jaar lang een maandsalaris van 118 baht. Al zijn creditcards en betaalkaarten waren opgebruikt, en hij wisselde voortdurend de kaarten af ​​om elkaars schulden af ​​te betalen.

Het verhaal van Tatsanai weerspiegelt een van de vele problemen waarmee ambtenaren worden geconfronteerd. Zijn ervaring is die van een staatswerknemer die niet met enige privileges is geboren. Hij is van mening dat veel andere ambtenaren en staatspersoneel in het land niet veel beter af zijn dan hij.

Het mooie was dat niemand er in die tijd aan dacht om het salaris in twee termijnen te betalen. Anders zou hij elke twee weken 59 baht ontvangen.

In gerelateerd nieuws kondigde premier Srettha Thavisin een snelle verhoging van het minimumloon aan tot 400 baht, wat werknemers zal helpen die worstelen met de stijgende kosten van levensonderhoud.

Olleke Bolleke in Noord-Thailand 
Bron: Khaosod.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!