Wie zijn de belangrijkste kandidaten voor de volgende premier van Thailand?

BANGKOK:- Het parlement van Thailand is gisteren ontbonden, waarmee de weg is vrijgemaakt voor verkiezingen in mei. De race zal een langlopende politieke strijd tussen de miljardairsfamilie Shinawatra en een conservatief pro-militair establishment laten zien.

De volgende premier zal eind juli worden gekozen tijdens een tweekamervergadering van de nieuwe wetgevende macht. Hieronder staan enkele van de waarschijnlijke kandidaten voor het premierschap.

PRAYUT CHAN-O-CHA
De zittende president heeft Thailand bijna acht jaar geleid sinds hij in 2014 tijdens een staatsgreep een burgerregering afzette terwijl hij legerleider was.

Hij werd in 2019 tot premier gekozen en als hij opnieuw door de wetgevers wordt gekozen, kan hij slechts de helft van de termijn van vier jaar uitzitten omdat hij dan de maximaal toegestane acht jaar heeft bereikt.

Prayuth, 68 jaar, is niet populair in opiniepeilingen. Volgens de laatste opiniepeiling staat hij op de derde plaats met 15,65% steun. Hij maakt deel uit van de nieuwe, conservatieve United Thai Nation Party.

PAETONGTARN SHINAWATRA
Paetongtarn, 36 jaar, is het jongste kind van de voormalige, maar nog steeds populaire premier Thaksin Shinawatra. Volgens een opiniepeiling in maart krijgt zij 38,2% steun.

Zij voert campagne in de stemrijke plattelandsbolwerken van de belangrijkste oppositiepartij Pheu Thai en belooft populistisch beleid zoals een bijna-verdubbeling van het dagelijkse minimumloon tot 600 baht ($17,61).

Beter bekend onder haar bijnaam “Ung Ing”, kondigde ze in november aan dat ze zwanger is.

PITA LIMJAROENRAT
De 42-jarige is leider van de progressieve oppositiepartij Move Forward – de enige partij die aandringt op wijzigingen in de strenge Thaise wet inzake koninklijke belediging, die overtreders bestraft met maximaal 15 jaar gevangenisstraf. Pita kreeg de steun van 15% van de respondenten in het opinieonderzoek van maart.

Zijn andere beleid omvat het stimuleren van kleine bedrijven, het aan banden leggen van monopolies en het beëindigen van de militaire dienstplicht. De aanhangers van de partij zijn meestal jongere kiezers.

PRAWIT WONGSUWAN
Prawit, 77 jaar, is een doorgewinterde politieke onderhandelaar en huidige vicepremier. Hij is kandidaat voor het premierschap van de Palang Pracharat-partij na het vertrek van bondgenoot Prayuth. Hij is een overtuigd royalist uit dezelfde militaire kliek als Prayuth, en diende in diens junta.

Hij profileert zich als een kandidaat die de kloof tussen conservatieven en democratische krachten kan overbruggen.

ANUTIN CHARNVIRAKUL
Minister van Volksgezondheid Anutin hield toezicht op de afsluiting van COVID-19, de behandeling en de aanschaf van vaccins en kreeg kritiek omdat hij het “gewoon een griepje” noemde. Hij werd geprezen voor het weer op gang brengen van het toerisme via een programma voor gevaccineerd reizen.

Zijn Bhumjaithai Thai partij, die ongeveer 50 zetels in het parlement controleert, kwam een campagnebelofte uit 2019 na om medicinale cannabis te decriminaliseren en te promoten. Dat leidde echter tot een toename van recreatief gebruik, waardoor conservatieven van streek raakten en Anutin, 56, zich harder ging opstellen tegen andere drugs.

JURIN LAKSANAWISIT
Jurin, 67, van de Democratische Partij wordt gezien als onderdeel van het conservatieve establishment. De partij heeft de laatste jaren aan steun ingeboet door overlopers en Jurin wil de partij nieuw leven inblazen in de strijd om de traditionele conservatieve stemmen in het zuiden en Bangkok.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!