Wie is er bij de verdwijning van Thailand’s vermiste makaken betrokken?: de Chinese geneeskunde of Amerikaanse laboratoria!

BANGKOK:- De Thaise autoriteiten verwijzen de laatste apensmokkelzaak in Thailand in de richting van de traditionele Chinese geneeskunde – maar er zijn aanwijzingen dat mensenhandelaars die Amerikaanse laboratoria bevoorraden de echte boosdoeners zijn.

In een smokkelpoging werd gisteren een vrachtwagen met 47 langstaartmakaken in kooien door de politie in het Non Sung-district van Nakhon Ratchasima aangehouden.

De politie verklaarde dat de twee verdachten bekenden dat ze wisten dat langstaartmakaken worden beschermd door de Wildlife Preservation and Protection Act.  De verdachten hadden ermee ingestemd om de apen van Khao Ta Khrong National Park in Ratchaburi via Nong Khai naar Laos te smokkelen in ruil voor 17.000 baht, aldus de recherche.

Khun Peersasak Paksasuay, directeur natuurbehoud voor Nakhon Ratchasima, zei dat nationale parken samenwerken met de politie in Nakhon Ratchasima, Chaiyaphum en Buriram om de smokkel van wilde dieren te stoppen.  Hij voegde eraan toe dat de makaken bestemd waren voor China, waarschijnlijk gebruik in de Chinese traditionele geneeskunde.

Natuurexperts hebben het wereldwijde tekort aan laboratoriumapen sinds Covid echter aangewezen als de echte reden waarom makaken uit de bossen van Zuidoost-Azië massaal verdwijnen.

De Nederlander Edwin Wiek, lid van Olleke Bolleke in Thailand en oprichter van de Wildlife Friends Foundation of Thailand (WFFT), vertelde vorige maand aan de Britse krant Guardian dat de prijs van makaken omhooggeschoten was nadat China hun export in maart 2020 had opgeschort.

“De prijs van langstaartmakaken op de illegale markt voor wilde dieren was erg laag – $20 of $30 [700-1000 baht] per stuk.  Ik zou dat geen echt duurzame vorm van handel in wilde dieren noemen.  Maar nu zijn de prijzen vijf tot tien keer zo hoog geworden’, zo vertelde Edwin.

In de VS zijn de kosten van laboratoriumapen gestegen tot tussen de $ 20.000 en $ 24.000 in 2023, dit volgens een schatting van investeringsbank Evercore.

En na een harde aanpak van het smokkelen van makaken uit Cambodja, zijn er aanwijzingen dat mensenhandelaars hun aandacht op Thailand hebben gericht.  In november was een Cambodjaanse natuurbeschermer één van de acht mensen die ervan werden beschuldigd makaken uit de jungle te hebben gestroopt voor verkoop aan Amerikaanse laboratoria.

Luitenant-kolonel Anek Nakthorn, adjunct-politieinspecteur van het Thaise departement milieucriminaliteit, aan de Amerikaanse krant “The Guardian” dat “zowel toeristische attracties als niet-toeristische attracties, tempels met apen, op onze watchlist [voor apenhandelaren] staan”.  Hij zei dat hij op de hoogte was van ten minste 10 gevallen in centraal Thailand sinds Covid.

De Internationale Unie voor het behoud van de natuur plaatste vorig jaar langstaartmakaken voor het eerst op de lijst van bedreigde dieren vanwege het verlies van leefgebied en “ongekende jacht” op deze primaten.

 De twee verdachten die gisteren in Nakhon Ratchasima zijn opgepakt, riskeren een gevangenisstraf en/of een boete voor het zonder toestemming bezitten en verkopen van beschermde dieren, aldus de politie.  Ondertussen worden de geredde makaken naar het natuurcentrum Phu Khiao in Chaiyaphum gebracht voor rehabilitatie en zullen weer vrijgelaten worden in de natuur.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Noordoost-Thailand 
Bron: The Nation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!