WERELDPRIMEUR | Thailand plant injecties van Covid-vaccin onder de huid

BANGKOK:- Deze zomer maakt Thailand zijn ergste coronagolf mee tot dusver. Eerder betrekkelijk onaangetast door het virus, is in de Zuidoost-Aziatische natie het aantal besmettingen – en sterfgevallen – voor het eerst sinds het begin van de pandemie sterk gestegen. De Thaise autoriteiten en wetenschappers willen hun bevolking massaal vaccineren en bestuderen de mogelijkheid om het vaccin onder de huid van patiënten in te spuiten.

Volgens cijfers van Bloomberg is momenteel 8,2 procent van Thailand – het land telt iets minder dan 70 miljoen inwoners – volledig ingeënt tegen het coronavirus. Dit is veel te weinig om de verspreiding van het virus, dat de afgelopen tien dagen dagelijks meer dan 200 doden eiste, een halt toe te roepen.

Een van de belangrijkste redenen voor het trage tempo van de inentingscampagne in Thailand zijn de bevoorradingsproblemen. Toch heeft het land niet minder dan zes vaccins toegelaten: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinovac en Sinopharm.

Thailand produceert zelf vaccins van AstraZeneca op zijn eigen grondgebied. Maar deze eigen productie en orders houden geen gelijke tred met de wensen van de autoriteiten.

Bangkok heeft zelfs een aanvraag moeten indienen bij Bhutan, een klein Aziatisch land met een bevolking van minder dan een miljoen en een immunisatiegraad van 63 procent. Vorige week heeft dit ertoe geleid dat 150.000 doses vaccin van AstraZeneca naar Thailand zijn gestuurd. Thailand heeft beloofd in de toekomst Bhutan een wederdienst te bewijzen.

Zelfde opbrengst, lagere hoeveelheid?
De Thaise autoriteiten doen er alles aan om de vaccinatiecampagne te versnellen. Vorige maand hebben zij er zelfs voor gezorgd dat hun land het eerste ter wereld is waar een Chinees en een westers vaccin worden gemengd. Sommige mensen kregen een eerste dosis Sinovac en een tweede dosis AstraZeneca.

Nu zou Thailand het eerste land kunnen worden dat het vaccin onder de huid injecteert, meldt Reuters. Een techniek waardoor veel producten optimaal zouden kunnen gebruikt worden. De eerste tests zijn veelbelovend.

“Onze eerdere ervaring toont aan dat intradermale injecties 25 procent van een dosis van het vaccin bij spierinjectie gebruiken, maar hetzelfde niveau van immuniteit teweegbrengen”, vertelde het hoofd van het departement Medische Wetenschappen, Supakit Sirilak, aan journalisten.

Als uit onderzoek blijkt dat intradermale injecties even doeltreffend zijn als spierinjecties voor om het even welk vaccin, zou Thailand vier tot vijf keer zoveel mensen kunnen vaccineren met eenzelfde hoeveelheid vaccins, voegde hij eraan toe.

Tot dusver heeft geen van de betrokken farmaceutische bedrijven commentaar gegeven op de proeven.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel dat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: isopix 
Content: Olivier Daelen
Bron: Businessam.be

Eén gedachte over “WERELDPRIMEUR | Thailand plant injecties van Covid-vaccin onder de huid”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!