Eeuwenoude gestolen boeddhistische artefacten terug naar Thailand

THAILAND:- Dertien oude Boeddha-artefacten ter waarde van ongeveer 16,5 miljoen baht zijn onlangs uit de Verenigde Staten naar Thailand teruggekeerd. Het Thaise departement voor Schone Kunsten is van plan in de toekomst een tentoonstelling te organiseren om de eeuwenoude kunstvoorwerpen te laten zien.

De antiquiteiten zijn volgens de Thaise autoriteiten gestolen door Subhash K.  (72), een voormalige kunsthandelaar uit Manhattan, VS. Hij leidde een multinationale smokkelbende met zeven mede-samenzweerders die in 30 jaar meer dan 2.500 kunstvoorwerpen smokkelde, ter waarde van ongeveer 4,7 miljard baht. 

Hij staat bij internationale opsporingsdiensten bekend als ‘s werelds grootste smokkelaar van antiquiteiten en stal volgens die politiediensten kunstvoorwerpen uit Thailand, Cambodja, Myanmar, Indonesië, Afghanistan, Sri Lanka, India, Pakistan, Nepal en andere landen.

K. werd in 2011 in Frankfurt, Duitsland, gearresteerd. Hij zit momenteel in India in de gevangenis in afwachting van de afronding van zijn lopende proces. Het Amerikaanse ministerie van Justitie beschuldigt K. van 86 misdrijven, waaronder grote diefstal en crimineel bezit van gestolen goederen. Er zijn in de afgelopen negen jaar 2.500 voorwerpen teruggevonden, waaronder enkele uit Thailand. 

De kunstvoorwerpen die aan Thailand zijn teruggegeven omvatten een bronzen staande Boeddha in Abhaya Mudra (14e eeuw) en de fijn bewerkte bronzen Ayutthaya Boeddha Shakyamuni (16e eeuw). Ze behoren tot het culturele erfgoed van Thailand.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel dat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Fine Arts Department 
Vertaling: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!