Wat houdt de toekomst van Thailand in nu drie belangrijke wetswijzigingen op het kantelpunt van een sociale revolutie bevinden

THAILAND:- Deze week heeft Thailand drie belangrijke wetgevingsprocessen ondernomen die worden voorgesteld en/of geïmplementeerd als wetten: a) decriminalisering van cannabis, b) de wet op het burgerlijk partnerschap van LGBTQ en c) de legalisering van kleine brouwerijen. Deze zouden de eerste historische stappen van sociale veranderingen in Thailand kunnen markeren. Het Thaise publiek houdt echter nauwlettend in de gaten of dergelijke tekenen van vooruitgang in de toekomst tot verdere positieve bewegingen kunnen leiden.

Thailand heeft afgelopen donderdag als eerste land in Azië de teelt en het bezit van cannabis en hennep gelegaliseerd. Het was het belangrijkste doel van de minister van Volksgezondheid, Anutin Chanvirakul, als een van de beleidslijnen van zijn Thaise partij om het legaal te maken voor gezondheids-, recreatieve en commerciële doeleinden op binnenlands niveau en om de industrie voor medisch toerisme na de de lange Covid-19 ontberingen.

De verplichte registratie daarvan kan in een oogwenk in drie stappen worden gedaan, waarbij  op de eerste dag van de lancering al meer dan 100,000 namen zijn geregistreerd. Delen van de gelegaliseerde cannabis worden nu toegevoegd aan veel menu’s voor eten en drinken en zijn te zien in de uitverkoop, offline en online.

Ondanks de herhaaldelijke verduidelijking van de regering welke delen van de planten wel en niet gelegaliseerd zijn voorafgaand aan de aftrap, wordt er voortdurend bezorgdheid geuit over de mogelijkheid van middelenmisbruik, onverantwoordelijkheid van de consument en illegale handel in cannabis met een hoog THC-gehalte, vooral onder jongeren tieners. 

Hoewel een medische vereniging in Thailand er eerder bij de regering op aandrong om instructies en informatie te geven over voor- en nadelen als gevolg van soortgelijke zorgen, dergelijke officiële en schriftelijke richtlijnen worden door de autoriteiten gepubliceerd – alleen mondelinge herhaling door het ministerie van Volksgezondheid en de Food and Drugs Administration om geen misbruik te maken van cannabis en hennep, aangezien dit niet het doel van de legalisatie is.

Een andere belangrijke vooruitgang op het gebied van legale ambachtelijke bieren in Thailand geeft ook een klein sprankje hoop nadat het parlement heeft gestemd voor de “Progressive Liquor Act” die een einde wil maken aan het monopolie van grote brouwerijen en een kans voor brouwerijen van eigen bodem om de drankmarkt te betreden.

Het voorstel werd geïntroduceerd door Taopiphop Limjittrakorn, parlementslid van Move Forward Party, een liefhebber van ambachtelijk bier die begin 2017 werd gearresteerd voor het brouwen van ambachtelijk bier zonder vergunning en vastbesloten was de wet sindsdien te veranderen. 

Het wetsvoorstel zal, als het verder wordt onderzocht, alcoholproducenten in staat stellen om legaal dranken te produceren voor huishoudelijk gebruik zonder om wettelijke licenties te vragen. Ze vereisen geen ingewikkelde procedures zoals bedrijfsregistratiecertificaten en kapitaalvereisten, noch de productiecapaciteit en het aantal werknemers bij het starten van het bedrijf.

De wet wordt nu onder de loep genomen door 25 leden van een speciale commissie die door de regering is opgericht. Dit kan echter niet worden stopgezet, aangezien het ontwerp eerder was afgewezen en meerdere keren werd uitgesteld tijdens de regering van Prayut Chan-O’Cha. Maar het zegt ontegensprekelijk dat de eerste goedkeuring een opmerkelijke vooruitgang is in de Thaise brouwerij-industrie sinds de nieuwe accijnswet in 2017 van kracht werd.

Een ander wetsontwerp dat ter overweging aan het Parlement wordt voorgelegd, omvat: het wetsvoorstel ‘Civil Partnership’ dat deze week aanvankelijk door de kabinetscommissie werd goedgekeurd. De goedkeuring van het wetsvoorstel zou Thailand kunnen markeren als het eerste land in Zuidoost-Azië dat het homohuwelijk legaliseert.

De Civil Partnership Bill stelt koppels van hetzelfde geslacht in staat om hun partnerschap en wettelijke wijzigingen in verschillende aspecten van relaties/verbintenissen te registreren. Nadat het eerder dit jaar eerder door het parlement was opgelost, zal het opnieuw worden doorgelicht, aangezien het ontwerp grondig is bestudeerd door het ministerie van Justitie, verschillende leden van LGBTQ-groepen, religieuze groeperingen en academici.

Op dit moment zijn er nog geen berichten over de behandeling van het wetsvoorstel door het parlement, maar een grote groep LGBTQ+-aanhangers verwerpt het en eist de “Huwelijksgelijkheidswet”, opgesteld door de Move Forward-partij, die het kabinet eerder in maart had verworpen alvorens in plaats daarvan de Civil Partnership Bill door het ministerie van Justitie goed te keuren.

Volgens hun verklaringen zou de wet op de gelijkheid van het huwelijk personen van hetzelfde geslacht toestaan ​​hun huwelijk te registreren en gehuwde paren te worden zoals heteroseksuele gehuwde paren, terwijl het burgerlijk partnerschap hen alleen toestaat hun geregistreerd partnerschap te registreren en hen definieert als burgerlijke “partners”, niet ” Getrouwde stellen. Er zijn kleine verschillen in de wettelijke bepalingen geschreven, die weerspiegelen hoe de overheid de LGBTQ+-mensen als burgers heeft behandeld en erkend.

Zoals eerder vermeld is het wetsvoorstel nog niet in behandeling is genomen, kon men nauwelijks weten wat het resultaat zou zijn ondanks het feit dat het werd voorgesteld door het regeringsministerie, partijleider Anutin Charnvirakul verklaarde zelfs vooraf dat sommige van zijn parlementsleden tegen zullen stemmen het ontwerp omdat het in tegenspraak was met religieuze overtuigingen en principes. Hoe achterhaald het ook mag klinken, de redenen kunnen de belangrijkste zorg zijn van parlementsleden en senatoren van de hoge regering die tot een nieuw ontwerpbezwaar zouden kunnen leiden.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Diverse Thaise kranten 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!