Waarom zijn de toeristische sandbox-programma’s van Thailand mislukt?

BANGKOK:- Bijna drie maanden geleden lanceerde Thailand het “Phuket Sandbox project” om geselecteerde bestemmingen te heropenen voor gevaccineerde buitenlandse toeristen zonder quarantaine. De heropening van het proces begon op 1 juli in Phuket, gevolgd door drie vakantie-eilanden Surat Thani op 15 juli.

Waarom de toeristische sandbox-programma’s van Thailand faalden
Onder het programma “Phuket Sandbox project” kunnen buitenlanders die volledig zijn ingeënt tegen Covid-19 en negatief getest zijn, de provincie binnenvliegen en vrij rondlopen zonder in quarantaine te hoeven.  Na 14 dagen in Phuket te hebben verbleven en opnieuw negatief te testen, kunnen ze naar andere provincies reizen.

Het “Samui Plus-model” van Surat Thani stelt gevaccineerde buitenlandse toeristen in staat om op verzegelde routes naar Koh Samui, Koh Pha-ngan en Koh Tao te reizen als ze de eerste zeven dagen in een Alternative Local State Quarantine (ALQ) hotel doorbrengen en waar nodig tests ondergaan.

Het Samui Plus-model is gekoppeld aan het eilandhoppende programma genaamd “7+7 Phuket Extension”, waarbij bezoekers die 7 dagen op Phuket doorbrengen en nog steeds negatief testen, zeven dagen lang naar de toeristische eilanden in de provincies Surat Thani, Krabi en Phang Nga kunnen reizen  .  Deze campagne werd op 16 augustus gelanceerd.

Deze toeristische Sandbox oplossingen hebben echter een lauwe reactie gekregen van buitenlanders.  Van 1 juli tot 26 september heeft de Phuket Sandbox meer dan 37.000 buitenlandse bezoekers geregistreerd, minder dan de helft van de doelstelling van het Ministerie van Toerisme en Sport van 100.000 bezoekers in de eerste drie maanden.

Ondertussen registreerde Samui Plus slechts 900 bezoekers in meer dan twee maanden tot 26 september, aanzienlijk minder dan de 1.000 bezoekers per maand waarop de toeristische vereniging van de provincie zich richt.

Krungthep Turakij verzamelde meningen van de toerismegerelateerde publieke en private sector over waarom de sandbox-programma’s mislukten en hoe ze konden worden verbeterd om de door Covid verwoeste toeristenindustrie met succes te herstellen:

De escalerende Covid-19-uitbraak in Thailand
De opkomst van de vierde golf van Covid-19 in april, die het dagelijkse aantal gevallen opdreef tot meer dan 20.000, zette veel landen ertoe aan hun waarschuwingsniveau voor reizen naar Thailand te verhogen.  

Het Center for Disease Control van de Verenigde Staten waarschuwden op 9 augustus haar burgers dat Thailand het grootste risico (niveau 4) voor Covid-19 vormt.  

Op 26 augustus plaatste het Verenigd Koninkrijk Thailand op de Rode Lijst, waardoor terugkeerders uit Thailand naar het VK gedwongen werden 10 dagen in een quarantainevoorziening door te brengen op eigen kosten van ongeveer 2.230 pond of 100.000 Baht.

Deze factoren dragen waarschijnlijk in belangrijke mate bij aan het mislukken van sandbox-programma’s, aangezien toeristen de neiging hebben om landen met een hoog infectierisico te vermijden.

Vertraagde vaccin distributie
Om als provincie deel te nemen aan het sandbox-programma, moet ten minste 70 procent van de bevolking volledig zijn ingeënt tegen Covid-19 om groepsimmuniteit te bereiken.  De traagheid van de regering bij het distribueren van vaccins aan toeristische provincies vertraagde hun plannen om te heropenen, wat ook de bestaande programma’s minder aantrekkelijk maakte omdat er minder toeristische bestemmingen beschikbaar waren.  Tot nu toe zijn vijf provincies – Bangkok, Chonburi, Chiang Mai, Prachuap Khiri Khan en Phetchaburi – gedwongen de heropening van 1 oktober tot 1 november uit te stellen omdat hun vaccinatiegraad nog steeds te laag is.

Verschillende SOP’s veroorzaken verwarring
Elke provincie onder het sandbox-programma heeft zijn eigen Standard Operating Procedure (SOP) die buitenlandse toeristen moeten volgen voordat ze de bestemming binnenkomen en tijdens hun verblijf op de bestemming.  Details van deze SOP’s verschillen van provincie tot provincie, wat toeristen kan verwarren over welke regels ze moeten volgen en waar.  Veel partijen stellen voor dat alle gebieden onder sandbox-programma’s dezelfde SOP moeten gebruiken voor uniformiteit en eenvoud, wat zou helpen meer buitenlandse toeristen aan te trekken.

Verplichte RT-PCR-testen is te duur
Veel buitenlandse bezoekers hebben geklaagd dat de vereiste RT-PCR Covid-19 tests bij aankomst, tijdens hun verblijf en om andere provincies binnen te komen te veel kosten.  Buitenlanders betalen 8.000 baht voor drie RT-PCR-tests – meer dan twee keer zoveel als Thaise staatsburgers, die 800-1.200 baht per test betalen.

14 dagen in quarantaine is te lang
Exploitanten van toerisme hebben voorgesteld om de verplichte quarantaine van 14 dagen voor buitenlandse bezoekers terug te brengen tot 10 of 7 dagen om toeristen aan te trekken die buiten de pilotprovincies willen reizen en daarmee de doelgroepen van sandbox-programma’s uit te breiden.  Op 23 september reageerde het National Communicable Disease Committee door het Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA) te vragen de quarantainevereiste te verminderen tot 7-10 dagen onder deze omstandigheden:

 – Verplichte quarantaine teruggebracht tot 7 dagen voor degenen die volledig zijn gevaccineerd en negatief testen via de RT-PCR-methode bij aankomst en wanneer ze het ALQ-hotel verlaten.

 – Verplichte quarantaine teruggebracht tot 10 dagen voor degenen die bij aankomst en bij het verlaten van het ALQ-hotel met één dosis zijn ingeënt en negatief zijn getest via de RT-PCR-methode.

 – Verplichte quarantaine blijft op 14 dagen voor buitenlandse toeristen die geen vaccinatiebewijs hebben.  Ze moeten ook negatief testen via de RT-PCR-methode bij aankomst en wanneer ze het ALQ-hotel verlaten.

De CCSA zal dit voorstel één dezer dagen moeten gaan goedkeuren.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Vertaling: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation

3 gedachten aan “Waarom zijn de toeristische sandbox-programma’s van Thailand mislukt?”

 1. Heel simpel.
  Omdat “ze” denken dat de wereld om Thailand draait.

  “ze” zijn echt in de veronderstelling dat een tourist Thailand nodig heeft, en daarvoor eventjes de poeplap trekt voor Pcr tests, quarantaine-kosten, extra verzekeringen, vakantiedagen opofferen en meer van die ongein.

  Nu “ze” wakker worden uit “hun” droombubbel ontdekken ze dat de cijfers donkerrood zijn.

  Verder gaat het goed met de wisselkoers 🙂 🙂

  1. Thailand is een paradijs op deze wereldbol……Goud…zilver…diamanten…gas…olie…voedsel…toerisme…en nog veel meer…ja…..eigenlijk hebben ze helemaal niets nodig……want ze hebben alles………….hoe gaan ze daarmee om…..kijk maar zoals het gaat…ze doen hun best….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!