VRAAG! Heeft Thaksin eindelijk een manier gevonden om ‘door de voordeur’ naar Thailand terug te keren?

AZIË:- De enige wens die Thaksin Shinawatra afgelopen maandag (26 juli) deed terwijl hij 72 kaarsjes uitblies op zijn verjaardagstaart, was dat hij naar zijn moederland kon.

Mr. Thaksin werd tijdens de staatsgreep van 2006 afgezet na iets meer dan vijf jaar premier te zijn geweest.  Hij keerde in februari 2008 terug naar Thailand voor een kort bezoek voordat hij in juli van dat jaar op de vlucht sloeg voor beschuldigingen van corruptie.  Hij werd vervolgens bij verstek veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en leeft sindsdien in zelfverbanning.

De voortvluchtige oud-premier heeft herhaaldelijk de wens geuit om terug te keren naar zijn moederland.  Hij klonk echter nog nooit zo zelfverzekerd over het bereiken van dat doel als op 13 juli in een chatroom van de sociale netwerk-app Clubhouse.

“Ik herhaal, ik kom zeker terug.  Ik zal meer details onthullen wanneer de tijd rijp is.  Ik kom via de voordeur van Suvarnabhumi Airport aan, niet via de achterdeur’, zei Thaksin tegen zijn supporters in de Clubhouse-chatroom, waar hij een vaste gast is van ‘CARE’ – een denktank die is opgericht door zijn naaste fans.

Kort nadat Thaksin – die de naam “Tony Woodsome” gebruikt als een handvat voor Clubhouse – de aankondiging deed, begon de hashtag #พี่โทนี่กลับไทยแน่ (Broeder Tony komt zeker terug) trending op Twitter.

WAT IS DE ECHTE AGENDA VAN THAKSIN ?
Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat Thaksin binnenkort vrij zal kunnen terugkeren, zeggen waarnemers dat de voormalige premier het juiste moment heeft gekozen om een ​​comeback aan te kondigen. 

De frustratie in Thailand groeit over het vermeende falen van premier Prayut Chan-o-cha om de pandemie en de economische gevolgen ervan aan te pakken – een perfect moment voor Thaksin om zijn eigen populariteit te benutten en de autoriteit van de huidige premier te ondermijnen.

Khun Wanwichit Boonprong, docent politieke wetenschappen aan de Rangsit University, zei dat Thaksin weet dat hij in de nabije toekomst niet zal kunnen terugkeren, maar hij wil polsen of conservatieve krachten sterk sterk zijn in de steun voor Prayut en tegen zijn terugkomst.

De analist wees erop dat het draagvlak van Prayut lijkt te verzwakken nu de premier wordt geconfronteerd met een vertrouwenscrisis.

 “Thaksin stelt het vertrouwen van het publiek in Prayut op de proef.  Hij wil weten of ze nog steeds schouder aan schouder achter de premier staan’, zo beweerde Khun Wanwichit.

Thaksin zal ook willen peilen hoe populair hijzelf en zijn Pheu Thai-partij onder jonge kiezers momenteel zijn.

Ooit beroemd als telecommagnaat, heeft Thaksin het perfecte kanaal gevonden om contact te maken met zijn fans thuis – dit keer als “Brother Tony”.  Op Clubhouse bespreekt hij onderwerpen variërend van politiek en economie tot de tekortkomingen van de regering van Prayut en vermeend wanbeheer.  Zijn publiek blijkt vooral uit de jongere generatie te komen.

“Tony wil duidelijk de harten van jonge kiezers terugwinnen van Kao Klai, de opvolger van de inmiddels ter ziele gegane Future Forward die een verbluffend debuut maakte bij de laatste [2019] algemene verkiezingen,” voegde hij eraan toe.

KOMT ZIJN WENS UIT?
Phhetchawat Wattanapongsirikul, een parlementslid van de aan Pheu Thai gelieerde Puea Chat Party, slaagde er vorige week in om meer dan 100.000 handtekeningen te verzamelen voor de campagne “Bring Thaksin back to fight COVID-19” op de website: www.changethai.org/ทักษิณกลับไทย.

Khun Phetchawat, een voormalige roodhemdenleider uit Chiang Mai, lanceerde de campagne medio juli en zegt dat hij binnenkort de handtekeningen zal overhandigen aan parlementsvoorzitter Chuan Leekpai om een ​​parlementair debat op gang te brengen over een wetsvoorstel voor “nationale eenheid” om aan politieke gevangenen amnestie te verlenen, dat zou de weg vrijmaken voor Thaksin om naar Thailand  terug te keren, zo zei hij.

“Thailand is het afgelopen decennium achteruitgegaan.  Twee politieke kampen vallen elkaar continue aan, daarom is Thaksin niet in staat geweest om terug te keren naar Thailand’, aldus Phetchawat.

Khun Napoldech Manelangka, juridisch adviseur van Pheu Thai, zei dat de partij een verzoekschrift bij de rechtbank zal indienen waarin wordt gevraagd om een ​​herhaling van het corruptieproces van Thaksin op grond van de Wet op het nieuwe proces van strafzaken BE 2526. Hij wees erop dat Thaksin bij verstek was berecht en geen vertrouwen had dat zijn zaak vrij van politieke inmenging werd behandeld.

“De ex-premier moet de mogelijkheid krijgen om zichzelf [in de rechtbank] te verdedigen in overeenstemming met de wet en mensenrechten”, zo voegde hij eraan toe.

THAKSINS GEVANGENISSTRAF(FEN)
Thaksin riskeert momenteel tot 12 jaar gevangenisstraf wegens aanklachten voor zijn twee termijnen als premier van 2001 tot 2006.

De strafrechtelijke afdeling voor houders van politieke posities van het Hooggerechtshof heeft hem in oktober 2008 een termijn van twee jaar opgelegd wegens een belangenconflict over de aankoop van land door zijn toenmalige vrouw Khunying Potjaman na Pombejra uit een overheidsfonds.

In april 2019 werd hij veroordeeld tot nog eens drie jaar voor een belangenconflict in verband met een lening van de Exim Bank aan Myanmar, en vervolgens nog eens twee jaar in juni 2019 voor het illegaal lanceren van twee- en driecijferige loterijprogramma’s meer dan tien jaar geleden.

In juli 2020 veroordeelde het Hooggerechtshof Thaksin tot vijf jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in zijn familiebedrijf Shin Corp en voor de wijziging van concessievergoedingen en accijnzen door zijn regering ten gunste van twee van zijn dochterondernemingen.

DE WENS IS DE VADER VAN DE GEDACHTE!
Aangezien eerdere geruchten over zijn op handen zijnde terugkeer vals bleken te zijn, vragen mensen zich nu af of de inspanningen van Thaksin en zijn aanhangers opnieuw slechts de wensen de vader van de gedachte zijn.

Waarnemers en juridische experts betwijfelen of deze inspanningen de terugkeer van de voormalige premier kunnen veiligstellen. Wanwichit sluit elke mogelijkheid uit dat de amnestiewet door het parlement wordt goedgekeurd.

 “Het wetsvoorstel zal inmiddels door senatoren en parlementsleden van de regering [die in de meerderheid zijn] worden neergesabeld. Ook zullen conservatieve groeperingen buiten het parlement hun krachten bundelen om het wetsvoorstel teniet te doen ”, zei hij.

Voormalig plv.  leider van de Democratische Partij, Khun Nipit Intarasombat, zei dat het erg moeilijk zou zijn voor Thaksin om terug te keren via een petitie voor een nieuw proces.

 “Hij moet nieuw bewijs leveren [om zijn onschuld te bewijzen], maar tot nu toe zie ik geen dergelijk bewijs.  Als hij die had, zou hij al lang geleden een verzoekschrift hebben ingediend’, aldus Nipit, die ook het beroep van advocaat uitoefent.

Khun Nipit gelooft echter dat Thaksin alléén kan terugkeren als hem koninklijk pardon wordt verleend.  Maar hij zou eerst in staatsbewaring moeten worden gesteld. Vertrouwen op een koninklijk pardon zou een te riskante keuze zijn, zo meent Nipit.

 “De persoon moet uiteindelijk de hele gevangenisstraf in de gevangenis blijven”, zei hij. Het is onwaarschijnlijk dat een eventuele gevangenisstraf één van de opties is die door Thaksin worden overwogen.

Tijdens het protest tegen de regering in 2012 zei de voormalige premier in een telefoongesprek tegen zijn roodhemdaanhangers: “Als ik thuiskom, zal ik het in stijl doen, ik zal u later vertellen hoe.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Vertaling: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Thai PBS World

Eén gedachte over “VRAAG! Heeft Thaksin eindelijk een manier gevonden om ‘door de voordeur’ naar Thailand terug te keren?”

  1. “Thaksin stelt het vertrouwen van het publiek in Prayut op de proef. Hij wil weten of ze nog steeds schouder aan schouder achter de premier staan’, zo beweerde Khun Wanwichit.

    Dit geeft de indruk dat Prayut democratisch is verkozen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!