Voorstel ingediend om het minimumloon in Thailand te verhogen tot 492 baht per dag 

BANGKOK:- Er is een voorstel in behandeling om het minimumloon te verhogen tot 492 baht per dag, een aanzienlijke stijging van 313 naar 336 baht per dag, het huidige laagste loon.  De voorgestelde verhoging is aanzienlijk en het ministerie van Arbeid onderzoekt de impact van zo’n hoog loon.

De voorgestelde grote verhoging van het laagste loon dat  aan legale arbeiders in Thailand wordt aangeboden, is door het Thais Arbeidssolidariteitscomité ingediend, waarna 

het ministerie van Arbeid een onderzoek heeft gestart naar de haalbaarheid en impact van zo’n grote loonsverhoging.

In Thailand verschilt het minimumloon per regio, afhankelijk van de economie en de kosten van levensonderhoud van die regio.  Chonburi en Phuket hebben momenteel het hoogste minimumloon van 336 baht per dag, gevolgd door Bangkok met 331 baht, terwijl de Deep South-provincies het laagste minimumloon van het land hebben met 313 baht.

De laatste verhoging van het minimumloon was op 1 januari 2 jaar geleden in 2020 en was een schamele 5 tot 6 baht per regio.  Het nieuwe voorstel voor dagloon zou een exponentieel hogere verhoging zijn tot bijna 180 baht.  Om enig perspectief te geven: de vorige verhoging van het minimumloon bedroeg minder dan 2%, terwijl de voorgestelde verhoging rond de 57% ligt.

Het bureau van de secretaris van het ministerie van Arbeid zal het onderzoek uitvoeren, volgens de minister van Arbeid, Suchart Chomklin bekeken worden.  Hij heeft afgelopen maandag een ontmoeting gehad met de TLSC en de Thaise federatie arbeidsrelaties om de kwestie van het minimumloon te bespreken, en de studie zal gericht zijn op het bepalen van de geschiktheid van de voorgestelde cijfers.

De discussie was ingegeven door TLSC en SERC, die op 21 december een aanvraag voor het onderzoek indienden.  Ze stelden de verhoging voor vanwege de economische tegenspoed die mensen blijven lijden als gevolg van de Covid-19-pandemie en stijgende prijzen voor veel basisbehoeften zoals benzine, boodschappen en andere consumptiegoederen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!