Thailand wil de Covid19 infectieziekte classificeren als endemische ziekte

BANGKOK:- Het Thaise ministerie van Volksgezondheid zet zich in om Covid-19 tegen het einde van het jaar als een endemische ziekte te classificeren, met seizoensgebonden uitbraken waar mensen mee kunnen leven en die het gezondheidssysteem niet overbelasten.  

Het land zou daarbij zijn eigen criteria gebruiken – met of zonder bevestiging van de Wereldgezondheidsorganisatie, dit heeft de staatssecretaris voor Volksgezondheid, Khun Kiattiphum Wongrajit na een vergadering van het Comité voor Overdraagbare Ziekten van het ministerie gisteren aan de verzamelde pers meegedeeld.

Khun Kiattiphum zei dat de commissie van plan is om Covid19 virus voor het einde van het jaar endemisch te verklaren op basis van haar eigen wetenschappelijk aanvaarde criteria.  De criteria zijn dat er niet meer dan 10.000 nieuwe gevallen per dag zijn, het sterftecijfer niet hoger is dan 0,1 procent en meer dan 80 procent van de risicopersonen twee doses Covid19vaccin heeft gekregen of volledig is ingeënt tegen Covid19.

Het ministerie van Volksgezondheid is van mening dat Covid19 virus dat zich al meer dan twee jaar verspreidt, zich niet meer ontwikkelt zodat de ziekte onder controle is en de gevolgen niet al te ernstig meer zijn, zo vertelde Dr. Kiattihum.

In principe zou de ziekte zich verder kunnen verspreiden, maar het is niet ernstig.  Het sterftecijfer is acceptabel.  Er kunnen golven van ziekte zijn.  Maar het is wel belangrijk dat mensen voldoende immuniteit hebben.  Mensen moeten worden gevaccineerd en behandelingssystemen moeten efficiënt zijn”.

“Als gedurende een bepaalde periode aan deze criteria wordt voldaan, kan de ziekte endemisch worden verklaard in Thailand”, zo beëindigde hij het interview.  

De staatssecretaris van Volksgezondheid zei dat functionarissen actie zouden ondernemen om het degradatieproces te versnellen, in plaats van te wachten tot de ziekte op natuurlijke wijze endemisch wordt of tot de WHO het tot een endemische ziekte verklaart.  Daarvoor zou het te lang duren, zei hij.  

Zodra Covid19 tot een endemische ziekte is verklaard, behandelt Thailand de Covid19patiënten individueel en bepaalt bijvoorbeeld ook of alle mensen of alleen Covid19-patiënten een mondkapje moeten dragen.  Momenteel vereist het Nationaal Comité voor Overdraagbare Ziekten dat iedereen in het openbaar een mondkapje draagt.  Overtreders kunnen een boete krijgen tot 20.000 baht.  De gedetailleerde criteria en geschikte toekomstige maatregelen moeten nog worden bepaald, zo benadrukte Dr.  Kiatiphum.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Thaiger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!