Vooraanstaand klimatoloog schetst somber beeld voor boeren in Thailand

THAILAND:- Meer dan 20 miljoen Thaise boerenhuishoudens leven momenteel op of onder de armoedegrens als gevolg van verschillende factoren, waaronder de gevolgen van El Nino, die de arbeiders die op het land werken ernstig treft en de ontberingen vergroot.

Dr. Seri Suprathit, directeur van de faculteit voor klimaatverandering en rampencentrum van Rangsit Universiteit, zegt dat uitgebreide hervormingen nodig zijn om de landbouwproductiviteit te verhogen, het waterverbruik te verminderen en innovatieve oplossingen te implementeren om te overleven.

In een Facebook-bericht analyseerde Dr. Seri vier scenario’s waarmee Thaise boeren te maken kunnen krijgen.
1. Normaal scenario: Zelfs als de situatie stabiel is en het weer normaal is, werken Thaise boeren hard maar verdienen ze weinig vanwege de structuur van de rijstprijzen en het beheer, wat leidt tot zeer lage opbrengsten in vergelijking met andere rijstproducerende landen wereldwijd. Het pronken van de Thaise regering dat Thailand één van de grootste rijstexporteurs is, is misleidend en komt voort uit de grote gebieden die bedoeld zijn voor de rijstteelt (ongeveer 27,67 miljoen hectare per jaar in zowel het regen- als het droge seizoen) en de daaruit voortvloeiende behoefte aan een aanzienlijke hoeveelheid water (ongeveer 1.500 hectare per jaar). kubieke meter voor 0,93 hectare rijst), resulterend in een totale productie van ongeveer 32 miljoen ton padie per jaar. De gemiddelde opbrengst per hectare is echter slechts ongeveer 456 kilogram, aanzienlijk lager dan in veel rijstproducerende en -exporterende landen zoals Vietnam, India, China en Australië.

2. Onvoorspelbaar weer: Het La Niña-fenomeen brengt een overvloed aan water met zich mee, wat kan leiden tot aanzienlijke overstromingen, zoals in 2011. Dientengevolge breiden boeren hun rijstteelt uit (met meer dan 3,16 miljoen hectare per jaar in zowel het regenseizoen als het droge seizoen) , resulterend in een totale productiestijging van 38 miljoen ton padie per jaar.

Dit komt echter vooral ten goede aan de rijst uit het regenseizoen (643 kilogram per acre), terwijl de rijst uit het droge seizoen kwetsbaarder is voor schade door overstromingen, wat leidt tot slechts een lichte toename van de opbrengst per acre. In dit scenario krijgen boeren afwisselend periodes van tegenspoed en tijdelijke voorspoed.

3. Onstabiel weer: El Niño daarentegen zorgt voor een tekort aan water, wat kan leiden tot droogtes, zoals in 2015-2016 en 2019-2020. In deze situatie verminderen boeren hun rijstteelt (ongeveer 23,72 miljoen hectare per jaar in zowel het regenseizoen als het droge seizoen, met een aanzienlijke vermindering van rijst in het droge seizoen van 5,93 miljoen hectare naar 1,98 miljoen hectare). 

Bijgevolg daalt de totale rijstproductie van 32 naar 26 miljoen ton padie per jaar, met name de rijst in het droge seizoen, met een opbrengst van 418 kilogram per hectare. In dit scenario worden boeren met nog meer ontberingen geconfronteerd.

4. Klimaatverandering: De toekomst zal hogere temperaturen, minder bodemvocht, minder regenval, intensievere verdamping, stijgende zeespiegel en de mogelijkheid bieden om alle drie de weerscenario’s (hitte, droogte en overstromingen) in één jaar te ervaren. De voorspellingen voor de komende 100 jaar laten zien dat alle drie de weerscenario’s de aarde zullen blijven beïnvloeden tot rond het jaar 2150, waarna de ernstige El Niño-gebeurtenissen geleidelijk zullen afnemen, maar overstromingen en overstromingen zullen toenemen. Uit beoordelingen blijkt dat de schade aan de productie van rijst, suikerriet en cassave de komende 50 jaar met respectievelijk 13%, 35% en 21% per jaar zal afnemen.

Alle strategieën voor Thaise boeren te midden van veranderende klimatologische omstandigheden liggen in alomvattende hervormingen en beginnen bij de basis. Ze omvatten het versterken van de veerkracht, het verhogen van de landbouwproductiviteit, het verminderen van het waterverbruik, het verbeteren van bodem- en kunstmestbeheer, het toepassen van innovatieve oplossingen en het implementeren van oogstverzekeringen. 

Er zijn ook maatregelen nodig gedurende het hele productieproces, inclusief oogsten, transport, opslag, malen en verpakken, evenals marketing, export en belastingbeheer, zo merkte dr. Seri op.

Olleke Bolleke in Thailand 

Bron: The Nation

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!