Volgens de associatie van rijstexporteurs in Thailand zijn er hard nieuwe Thaise rijstrassen nodig om wereldwijd te kunnen concurreren

BANGKOK:- De associatie van Thaise rijstexporteurs dringt er bij de regering op aan een speciaal comité op te richten dat rijstgerelateerd beleid kan vaststellen, vooral met het oog op de verbetering van rijstrassen. 

De voorzitter van de vereniging, Khun Charoen Laothamatas, zei gisteren dat hij in zijn 40 jaar in de rijstindustrie Thailand geen nieuwe rijstrassen heeft zien ontwikkelen om de wereldmarkt te penetreren. “India en Vietnam hebben ons overtroffen met een betere kwaliteit rijst dankzij de voortdurende verbetering van de rassen. De enige geldige strategie die we nu hebben, is onze prijs verlagen om kopers aan te trekken,” zei hij. 

Khun Charoen wees er ook op dat bijna alle regeringen zich de afgelopen drie decennia alleen hebben gericht op de prijs van rijst, maar nooit op de verbetering van de productie en kwaliteit, die belangrijke obstakels zijn voor export. “We hebben de neiging om onze prijzen te hoog te stellen in vergelijking met de kwaliteit van onze rijst, iets wat niet zou moeten gebeuren in een vrije markt. Dit is een van de redenen waarom ons rijstexportvolume voortdurend daalt”, voegde hij eraan toe. 

“Wat we nu moeten doen, is nieuwe rijstrassen ontwikkelen die voldoen aan de vraag van de markt, en de wet vastleggen om de certificering van nieuwe rijstrassen voor commerciële doeleinden te vergemakkelijken. “Veel nieuwe rassen zijn ontdekt of ontwikkeld door universiteiten en instituten, maar missen de juiste ontwikkeling en ondersteuning om ze levensvatbaar te maken voor massaproductie en export,” zo voegde hij eraan toe.

Khun Charoen zei dat de oprichting van een “Rice Board” deze inspanning zal helpen versnellen, vooral als het bestaat uit vertegenwoordigers van de Thai Rice Exporters Association, Thai Rice Packers Association, Thai Rice Mill Association en Thai Seed Trade Association. Hij zei dat de bestuursleden dan met beleid kunnen komen waar alle betrokken partijen zowel op de lange als op de korte termijn van profiteren. 

“De regering zou het opzetten van een ‘Rice Board’ tot onderdeel van haar nationale agenda moeten maken, zodat dit zo snel mogelijk kan plaatsvinden en naadloos kan worden gecoördineerd wanneer de regering verandert,” zei hij. “Het ontwikkelen van een nieuw rijstras zal minstens drie jaar duren, dus we moeten nu handelen als we tastbare veranderingen in de rijstindustrie willen zien.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 

Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation 

Eén gedachte over “Volgens de associatie van rijstexporteurs in Thailand zijn er hard nieuwe Thaise rijstrassen nodig om wereldwijd te kunnen concurreren”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!