Vlaanderen doneert 150.000 dosissen AstraZeneca aan minder bedeelde regio’s in de wereld

BELGIË:- Dat meldt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) in een persbericht. Wat de precieze bestemming van de dosissen wordt, moet nog bepaald worden.

De vaccinatiecampagne in Vlaanderen loopt als een trein. Negen op de tien volwassen Vlamingen hebben al minstens een eerste dosis gekregen, net geen 83 procent van de volwassenen is volledig ingeënt. Op dit moment worden ook de 12- tot 17-jarigen volop gevaccineerd.

Omdat België, via de Europese aankoopprocedure, ingetekend heeft op veel meer dosissen dan het nodig heeft, en het contract met AstraZeneca niet werd verlengd, heeft Vlaanderen momenteel zo’n 150.000 doses teveel.

Twee derde daarvan is onmiddellijk beschikbaar, de overige 50.000 worden nog opzij gehouden voor eventuele operationele en/of logistieke problemen. Zowat 120.000 Vlamingen moeten namelijk nog een tweede AstraZeneca-prik krijgen. 

De 150.000 dosissen zullen in twee tijden gedoneerd worden aan minder bedeelde landen in de wereld. Dat gebeurt niet via het Covax-programma, omdat de doses al in ons land aanwezig zijn. De schenking dient dan ook via bilaterale overeenkomsten te gebeuren. Daarom is de precieze bestemming op dit moment nog onduidelijk.

Minister Beke reageert tevreden. “Als we willen vermijden dat er nog veel varianten ontstaan en we een bijdrage willen leveren aan de gezondheid van die mensen die het minder breed hebben dan de modale Vlaming, is deze schenking gewoon het juiste om te doen”, klinkt het.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) liet vorige week al weten dat België 4 miljoen dosissen zou schenken aan Covax. Daarvan werden er al 168.000 geleverd aan Oekraïne en 225.000 aan Kosovo, Armenië en Georgië. Buiten Covax om werden ook al 150.000 dosissen geschonken aan Tunesië.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: EPA 
Vertaling: Olleke Bolleke in België 
Bron: HLN.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!