Visumverlengingen voor zieke buitenlanders moeilijker te verkrijgen

THAILAND:- Er gaan talloze berichten rond, met name uit Pattaya en Phuket, dat buitenlanders om medische redenen geen visumverlenging krijgen, tenzij ze kunnen bewijzen dat ze in een ziekenhuis worden behandeld als een intramurale patiënt in plaats van als een poliklinische patiënt.  

Dit verharde optreden lijkt verband te houden met een taskforce die in november vorig jaar door de commandant van de immigratiepolitie, luitenant Pakpoompipat Sajjapan, is opgezet om mazen in de wet te dichten ter ondersteuning van frauduleuze visumverlengingsaanvragen op basis van vrijwilligerswerk voor stichtingen, volwassen taalstudenten of het aanmoedigen van de bewering ziek te zijn.

Volgens de politievoorschriften kunnen verlengingen van visa op basis van “reisonbekwaamheid” op discretionaire basis worden verleend.  In het verleden konden poliklinische patiënten die een brief van een ziekenhuisarts of specialist overlegden met daarin het medische probleem, de behandeling en een duidelijk tijdsbestek, vaak een verlenging van 30 dagen krijgen, een herhaalbare procedure.  Een verlenging van 90 dagen was theoretisch mogelijk, maar werd zelden verleend.  Verlengingen van medische visa waren en zijn echter alleen mogelijk nadat andere legitieme wegen waren uitgeput.

De Britse bezoeker Lawrence Dudley, die lijdt aan obstructief emfyseem, zegt dat hij geen medische verlenging kreeg, ondanks het feit dat hij een brief van een privéziekenhuis bij zich had waarin hij zijn bewering ondersteunde dat hij te ziek was om te reizen.  Hij kreeg te horen dat hij diezelfde dag een minibus naar de Cambodjaanse grens moest nemen om een ​​visumvrijstellingsstempel voor 45 dagen te krijgen.  

Volgens berichten op Facebook is dit beleid van “in patiënts” nu gebruikelijk bij veel immigratieautoriteiten.  Mr. Dudley zei dat hij contact had opgenomen met het ziekenhuis om te zien hoeveel een intramurale behandeling zou kosten en dat hem ongeveer 27.000 baht (ongeveer £ 650) per nacht werd verteld.  Hij legde uit dat hoewel hij een reisverzekering heeft, deze geen reeds bestaande medische aandoeningen dekt.

Een in Thailand gevestigde woordvoerder van verzekeringsmaatschappij BUPA, zei dat hij gelooft dat het grootste probleem het misbruik is van medische verlengingen door Russen, die contant hebben betaald om ziekteverlof te krijgen ondanks dat ze gezond zijn.  Russen die zonder visum Thailand binnenkomen, krijgen bij aankomst een visumvrijstelling van 45 dagen, maar moeten het land dan over land of door de lucht verlaten zonder verlenging.  

Onderdanen van de meeste andere visumvrije landen (bijv. VK, EU, VS) kunnen na de 45 dagen een verlenging van 30 dagen krijgen bij het plaatselijke immigratiekantoor.  Als dit waar is, zou dit verklaren waarom Russen zonder visum door middel van bedrog een verlenging aanvragen en waarom de immigratieautoriteiten besloten hard op te treden tegen alle nationaliteiten.

Alle patiënten die een verlenging van hun verblijf aanvragen, wordt geadviseerd om een ​​verzameling gedateerde foto’s te verstrekken die hun ziekenhuisbehandeling aantonen, evenals gedetailleerde medische rapporten en kwitanties voor het betalen van rekeningen.  Als u in het ziekenhuis ligt, kan de aanvraag bij de immigratiedienst door een derde partij worden ingediend.  

De immigratiehotline bevestigde dat deze verlengingen van geval tot geval worden behandeld en adviseerde aanvragers zoveel mogelijk bewijs te leveren in plaats van slechts een enkele aanbevelingsbrief van een arts.  Ook wees het meldpunt erop dat buitenlandse vrouwen die zeven maanden of langer zwanger zijn in aanmerking komen voor medische verlenging.  Maar nogmaals, harde bewijzen zijn er alsnog niet.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: wochenblitz.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!