VIDEOCLIP | Thailand en EU hervatten handelsbesprekingen

~DE TONG RAAKT LOS~
(Beginnen met praten)

BANGKOK:- Thailand en de Europese Unie willen de besprekingen over een vrijhandelsovereenkomst hervatten.  Ze waren onderbroken sinds de militaire coup zeven jaar geleden.  De Thaise minister van Handel Jurin Laksanavisit, tevens vice-premier, heeft gisteren een ontmoeting gehad met de ambassadeur van de Europese Unie in Thailand, Pirkka Tapiola.  

Een handelsovereenkomst zou een grote overwinning voor het koninkrijk kunnen zijn, aangezien de 27 landen van de EU de vijfde grootste handelspartner van Thailand zijn, na het ASEAN-blok, China, Japan en de Verenigde Staten.  De gesprekken zijn bedoeld om de handel tussen bedrijven in Thailand en de EU te vergemakkelijken.  Vorig jaar was de handel tussen de twee regio’s meer dan 1 biljoen baht waard, waarbij Thailand ongeveer 486,8 miljard baht uit de EU importeerde en ongeveer 545,9 miljard baht naar de EU exporteerde.  

Deze cijfers komen overeen met ongeveer 7,56 procent van de totale Thaise wereldhandelswaarde en maken het potentieel van een vrijhandelsovereenkomst duidelijk.  En terwijl de wereldeconomie herstelt van de langetermijneffecten van de wereldwijde viruspandemie, nemen die aantallen al toe.  

Van januari tot eind april hebben de EU en Thailand goederen verhandeld ter waarde van 388,3 miljard baht, terwijl de EU goederen uit Thailand importeerde voor 169,8 miljard baht.  Dat is een stijging van bijna 3 procent ten opzichte van de cijfers van januari tot april 2020. De export vanuit Thailand naar de EU had echter een goederenwaarde van 218,4 miljard baht, wat een krappe groei van 18 procent betekent.  

Thailand exporteert goederen zoals computers, auto’s, motorfietsen, airconditioners, machines, elektrische apparaten en onderdelen, maar ook rubber, lenzen, edelstenen en sieraden.  Omgekeerd importeert Thailand producten zoals machines en elektronica, chemicaliën, farmaceutische, medische en wetenschappelijke artikelen, vliegtuigen en auto’s uit de EU.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Thaiger
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Thaiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!