VIDEOCLIP | Het drama van de Thammasat Universiteit, 45 jaar later, een litteken in de historie van Thailand

BANGKOK:- Gisteren was de 45 jaar na dato van het beruchte bloedbad van 6 oktober aan de Thammasat Universiteit in Bangkok in 1976, toen na toegenomen protesten tegen de regering. 4.000 politie- en strijdkrachten alle uitgangen van de universiteit blokkeerden voordat ze machinegeweren, aanvalsgeweren, granaatwerpers en andere wapens van militaire kwaliteit tegen de studenten gebruikten.

Officieel werden ongeveer 45 mensen gedood en meer dan 145 gewond, maar historici stellen over het algemeen voor dat het aantal slachtoffers veel hoger was.

De feitelijke gebeurtenissen op 6 oktober 1976, 45 jaar geleden, werden voorafgegaan door een incident een paar weken eerder toen de gemartelde lijken van 2 elektriciteitswerkers net ten noorden van Bangkok werden gevonden.

Het bloedbad op de Thammasat Universiteit moet ook worden geplaatst in de context van de Zuidoost-Aziatische politiek van het midden van de jaren zeventig en de gebeurtenissen in de regio.  Hiernaast hadden de Amerikanen net de oorlog in Vietnam verloren, Loas werd overspoeld door een communistische regering en de Rode Khmer had gebruik gemaakt van de instabiliteit in Cambodja om ‘Year Zero’ op te leggen, een bloedige en xenofobe communistische dystopie.

In Thailand was de toenmalige politiek al meer gepolariseerd.  Rechtse, loyalistische facties, gesteund door het leger, vochten tegen een linkse socialistische romp, met de studentenbeweging voorop.  De gebeurtenissen van 45 jaar geleden resoneren nog steeds met de hedendaagse studentenbeweging in Thailand die openlijk kritiek heeft op de elite van Bangkok en het Thaise leger tijdens de protesten van de afgelopen 12 maanden.

De terugkeer van twee zeer verdeeldheid zaaiende voormalige tirannieke leiders van Thailand, die tegelijkertijd drie jaar in ballingschap waren geweest, zorgde voor meer politieke onrust.

De ontdekking van de 2 dode lichamen leidde tot nieuwe protesten, die culmineerden in het bloedige optreden door politie, leger en een rechtse militie op de campus van de Thammasat Universiteit en het aangrenzende Sanam Luang in de ochtend van 6 oktober 1976.

Het tijdelijke museum gebruikt een scala aan media om de aanloop naar het bloedbad te beschrijven, het bloedbad van die bloedige ochtend, samen met levendige beelden en geluiden van de noodlottige gebeurtenissen van die dag.

Een van de vrijwilligers voor de huidige tentoonstelling is Yannisa en we vroegen haar waarom het belangrijk was om het pop-up museum te organiseren…

Het display, over het algemeen in het Thais, laat veel foto’s, zien, sommige synoniem met het incident, andere zeldzame inzichten in enkele van de mensen die destijds betrokken waren.  Een deel van die mensen was betrokken bij het samenstellen van de tentoonstelling.

Wanneer u de grote zaal binnenloopt, word u geconfronteerd met een enorme landschapsfotografische muurschildering waar augmented reality schaduwen van het bloedbad over de vreedzame foto van Sanam Luang van vandaag legt.

Het pop-upmuseum wordt niet alleen opgevoerd ter gelegenheid van de 45e verjaardag van het bloedbad van de Thammasat Universiteit , maar op een moment dat de laatste ronde van studentenprotesten weer luider wordt.  Voor een hele generatie Thais werpt het bloedbad een donkere schaduw op al het politieke discours sinds de gebeurtenis.  Maar nu zorgt een jongere generatie ervoor dat de herinneringen vers blijven, en als herinnering dat politieke overmacht gemakkelijk kan overslaan naar geweld.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u vertaald heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Bangkok 
Bron: The Thaiger en andere kranten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!