VIDEOCLIP | Birmese beweren een militaire helikopter te hebben neergehaald 

~DE HOOFDVOGEL SCHIETEN~
(Een hoofdprijs winnen, maar vaak ironisch bedoeld. Letterlijk: de hoofdvogel is de hoofdprijs bij het vogelschieten)

MYANMAR:- De nieuwszender Al Jazeera meldde zojuist dat een Birmese rebellengroep beweert een militaire helikopter in de provincie Kachin te hebben neergehaald.  Het Kachin Onafhankelijkheidsleger zegt dat ze de helicopter hebben  neergeschoten als reactie op militaire luchtaanvallen in de provincie.  

Myanmar wordt iedere dag opgeschrikt door geweld en politieke onrust sinds een militaire staatsgreep van 1 februari waarbij de democratisch gekozen regering van de NLD-partij van Aung San Suu Kyi werd afgezet.

 In het land zijn nog steeds protesten tegen de staatsgreep gehouden, maar als de bewering van de KIA klopt, is de militaire helikopter het eerste vliegtuig dat is neergehaald sinds het begin van het recente conflict.  De rebellengroep zegt dat de helikopter gisterochtend is neergeschoten na dagen van luchtaanvallen op de provincie Kachin.

“De militaire raad bestookten gisterochtend rond 8 of 9  luchtaanvallen het gebied met straaljagers en vuurde ook met een helikopter schoten af, dus we schoten terug op hen.”

Het Birmese leger heeft geen commentaar gegeven op de bewering en deze is nog niet onafhankelijk geverifieerd.  Er circuleren echter meerdere video’s online waarin wordt beweerd dat ze het incident laten zien.  Volgens Scott Heidler van Al Jazeera is de KIA een van de machtigste gewapende rebellengroepen van het land.

“Er zijn veel verschillende groepen, maar het Kachin Onafhankelijkheidsleger is er een groep die echt in de zwaardere gevechten v

vaker gevechten, met het leger sinds de coup op 1 februari. Ze zeiden dat het een vergelding was voor luchtaanvallen die van de ene op de andere dag plaatsvonden.”  in maandag, en dan ook op maandagochtend.  Ze zeiden dat ze wraak namen omdat de betrokken helikopter hun posities aanviel. “

 Een anonieme inwoner van Kachin beweert dat 4 mensen zijn omgekomen in het ziekenhuis na de beschieting van een klooster.  Het Birmese leger wordt ervan beschuldigd tot nu toe ongeveer 766 burgers te hebben gedood, waaronder vreedzame demonstranten.  Volgens de Verenigde Naties zijn tienduizenden mensen gedwongen hun huizen te ontvluchten naarmate het geweld escaleert tussen de militaire junta en gewapende rebellengroeperingen.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: You Tube/Thomas Nja 
Content: Olleke Bolleke in Zuidoost Azië 
Bron: Al Jazeera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!