Verontreinigd water bezorgt de inwoners van Buriram pijnlijke huiduitslag 

BURIRAM:-Inwoners van het hoofddistrict van de provincie Buriram vragen dringend om hulp bij het aanpakken van hun vervuilde watervoorziening, dat huiduitslag en zweren over hun hele lichaam veroorzaakt. Het dorpshoofd zegt zich bewust te zijn van het probleem en een begroting op te stellen om het probleem op te lossen.

Inwoners van de dorpen Nong Bön en Khok Phet in het subdistrict Khlanta in het hoofddistrict in de provincie Buriram meldden problemen veroorzaakt door smerig vies water. Na gebruik van het water kregen ze ernstige jeuk en ontwikkelden zweren. Buurtbewoners drongen er bij de autoriteiten op aan het probleem onmiddellijk op te lossen.

Uit onderzoek is gebleken dat het waterverbruik en de kleur van het water in de dorpen Nong Bön (Moo 10) en Khok Phet (Moo 9) normaal zijn en dat het water helder en niet troebel is. De bewoners beweren echter dat het water vervuild is en dat meer dan 100 huishoudens last hadden van jeuk en zweren na het gebruik van het water.

Een 49-jarige inwoner, Wasana Chuan-Kratok uit het dorp Nong Bön, had zweren op haar lichaam door het vervuilde water. Ze zei dat ongeveer twee maanden geleden de watervoorziening van het dorp een vieze geur kreeg en jeuk veroorzaakte tijdens het baden.

Khun Wasana voegde eraan toe dat ondanks het informeren van de watervoorzieningsautoriteiten, de situatie niet is veranderd. Om de jeuk te verlichten, gebruiken sommige bewoners een mengsel van kokosnootschalen en zeep om hun huid te reinigen. Wasana uitte haar bezorgdheid over jonge kinderen met een gevoelige huid en ouderen zoals de 80-jarige Boon Sri-Lamai die worstelen met een slechte waterkwaliteit. Ze gebruiken nu in potten opgevangen regenwater om zich zachtjes te wassen tot er een oplossing is gevonden.

Khun Sommai Tonchan, de kamman van het subdistrict Khlanta, heeft het probleem erkend en stelt dat elk dorp zijn eigen waterbeheersysteem heeft. De dorpen Khok Phet (Moo 9) en Nong Bön (Moo 10) gebruiken de watervoorziening van het ongeveer 700 meter verderop gelegen dorp Samet (Moo 7). De waterbron van Samet Village is echter opgedroogd, waardoor bewoners water van elders naar hun zuiveringscentrum moeten pompen.

Toen het Samet Village Water Committee (Moo 7) de inwoners van Khok Phet en Nong Bön probeerde te vragen om bij te dragen in de kosten, weigerden ze en zeiden dat ze hun waterrekening al hadden betaald. Dit leidde tot de onderbreking van hun watervoorziening.

Toen het districtsbestuur van de situatie hoorde, zorgde het voor water uit het dorp Khok Klang (Moo 8), ongeveer 2,5 km verderop. Helaas leidde dit tot problemen met de waterfiltratie, met de eerder genoemde bijwerkingen voor de dorpsbewoners tot gevolg. Als eerste oplossing is khun Sommai van plan om ongeveer 800.000 baht (24.165 dollar) uit het budget van het bureau toe te wijzen om het waterfiltratiesysteem en andere apparatuur te verbeteren. 

De kwestie wordt besproken in een raadsvergadering en de nodige budgettaire middelen worden toegewezen als een urgente maatregel.

Olleke Bolleke in de Isaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!