De dagen dat marihuana “vrijlijk” in Thailand gebruikt mag worden, zullen geteld zijn, tenminste als het aan de Move Forward Partij ligt

BANGKOK:- Als de Move Forward Party en haar bondgenoten in augustus de volgende Thaise regering gaan vormen, en zelfs als ze dat niet doen, zullen er acties om cannabis opnieuw als illegale drug te bestempelen, onvermijdelijk zijn.

Uit verschillende enquêtes lijkt dat veel Thais niet voor iedereen drugsvrij willen, wat volgens hen een bedreiging vormt voor de moraal van hun kinderen en de volksgezondheid in het algemeen. Dit betekent echter niet dat het land automatisch moet terugkeren naar de oude tijd, toen Thais en buitenlanders massaal de gevangenis in gingen voor het roken van wiet op openbaar of privéterrein. 

Zoals altijd zit de duivel in de details van een wetsvoorstel.
Khun Thongchai Somprasart, woordvoerder van de Thai Freedom Group, die enkele boeren en telers vertegenwoordigt, zei dat miljarden baht-investeringen op het spel staan, evenals miljarden meer uit de lucratieve verkoop van de plant voor recreatief gebruik. “We weten al dat het gebruik van medicinale marihuana niet opnieuw een misdaad zal worden, dus de focus moet liggen op gedeeltelijke criminalisering in plaats van een volledig verbod.” 

Hij voegt eraan toe dat het legaal roken van cannabis in 24-uurs toeristische steden zoals Pattaya kan worden toegestaan, zolang het maar wordt gedaan in aangewezen cafés enz. Thongchai noemt Nederland als voorbeeld waar zo’n beleid uitstekend werkt.

Een andere oplossing wordt gevonden in Israël, waar het roken van wiet niet wordt gezien als een crimineel probleem, maar als een probleem voor de volksgezondheid, vergelijkbaar met sigaretten. Burgers of bezoekers worden niet vervolgd voor het bezit van minder dan 15 gram in huis, terwijl grote overtreders boetes krijgen in plaats van gevangenisstraf, tenzij ze grove recidivisten zijn. 

In Thailand zou een dergelijk beleid ertoe leiden dat volwassenen moeten betalen voor marihuanaovertredingen, vergelijkbaar met kleine verkeersovertredingen, en dat er een puntensysteem wordt gebruikt om de ernst van de overtreding te classificeren.

Een andere mogelijkheid bestaat al in sommige Amerikaanse staten, waar het gebruik van marihuana door volwassenen voor medische en niet-medische doeleinden in “private spaces” of “out of public places” niet wordt vervolgd. In deze versie zou alleen roken buiten of in openbare gebouwen of in clubs, bars en restaurants verboden zijn.

Het lijdt geen twijfel dat Thailand dringend wetgeving nodig heeft om het cannabisprobleem onder controle te krijgen. Maar simpelweg de klok terugdraaien is niet de beste oplossing. En er is enige hoop, al was het maar omdat de Move Forward Party nauwelijks consistent was. 

Sommige leden van de Move Forward-coalitie met andere partijen hebben in het verleden op een vergelijkbare dubbelzinnige manier gehandeld. Wat we nu nodig hebben, is onbevangenheid en grondig onderzoek. Het spelen van politieke spelletjes en het bepleiten van autoritaire oplossingen is niet wat het nieuwe Thailand moet vertegenwoordigen.

Olleke Bolleke in Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!